Έντονη συζήτηση στο ΕΚ για την πυρηνική ασφάλεια

Κατάθεση του επιτρόπου Ενέργειας, Günther Oettinger, στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ
Υπογράμμισε την ανάγκη να είναι ρεαλιστικά τα “στρες τεστ” που σχεδιάζονται για τους ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες
Ο Günther Oettinger εξηγεί

Ο Günther Oettinger εξηγεί

Το πυρηνικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία επανέφερε και στην ΕΕ τις συζητήσεις για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας. Ήδη ορισμένα κράτη μέλη ανακοίνωσαν ελέγχους στους αντιδραστήρες τους ή και την κατάργηση των παλαιοτέρων, ενώ στο ΕΚ, ο επίτροπος Ενέργειας, Günther Oettinger, συζήτησε με τους ευρωβουλευτές τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας των σταθμών και, γενικότερα, το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής.

Υπενθυμίζοντας ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία προήλθαν από σεισμό-μαμούθ που μετατόπισε ολόκληρη τη χώρα στην επιφάνεια του πλανήτη, ο Oettinger σημείωσε ότι στις συζητήσεις στο συμβούλιο υπουργών δεν υπήρξε καμία ομοφωνία με ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία να θέτουν πάνω και πέρα από κάθε άλλο την ασφάλεια και άλλες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία να έχουν πιο ισόρροπη προσέγγιση.

Το σημείο στο οποίο, όπως σημείωσε, υπήρξε σύμπτωση απόψεων ήταν η ανάγκη ελέγχου της ασφάλειας των αντιδραστήρων στα 143 πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης, με “στρες τεστ” που θα λαμβάνει υπ’ όψιν παράγοντες όπως σεισμοί, πλημμύρες, πτώση αεροσκάφους, επιθέσεις τρομοκρατών, πραγματικές και μέσα από το διαδίκτυο καθώς και διακοπές στην ηλεκτροδότηση των ιδίων των σταθμών.

Εξήγησε δε ότι η Επιτροπή θα αρχίσει εντός των ερχόμενων εβδομάδων να θέτει τα βασικά κριτήρια για τους ελέγχους αυτούς με στόχο να τα παρουσιάσει τον Ιούνιο ώστε τα “στρες τεστ” να διεξαχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ζήτησε μάλιστα ο Oettinger να συμμετάσχουν πλήρως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο τα κράτη μέλη.

Από την πλευρά των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Γερμανός Σοσιαλιστής, Jo Leinen, τόνισε ότι “η κοινή γνώμη απαιτεί ταχύτατη αντίδραση” και συνεχάρη τους ηγέτες της Ένωσης που ήδη το συζήτησαν από τις 15 Μαρτίου. Αναρωτήθηκε όμως τι μπορεί πραγματικά να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεδομένου ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα: “ίσως ήρθε η ώρα να τροποποιηθεί η Συνθήκη Euratom” για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.

Από την πλευρά του ΕΛΚ, ο επίσης Γερμανός ευρωβουλευτής, Karl Heinz Florenz, ρώτησε τον επίτροπο αν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής δεσμευτικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Όμως τα ερωτήματα για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας δεν έχουν πάντα απλές απαντήσεις. Όπως υπενθύμισε ο Βρετανός Φιλελεύθερος, Chris Davies, “θανατηφόρα ατυχήματα έχουμε σε όλες τις μορφές παραγωγής ενέργειας. Δεν πρέπει εξ’ αιτίας αυτού που συνέβη σε έναν παλαιό ιαπωνικό αντιδραστήρα να καταλήξουμε πάλι στο κάρβουνο” εις βάρος των στόχων μας για το κλίμα

Από την άλλη πλευρά ο Σουηδός Πράσινος, Carl Schlyter, ρώτησε τον επίτροπο κατά πόσον έχει τεθεί θέμα να κλείσουν τουλάχιστον οι παλαιότεροι αντιδραστήρες που δεν διαθέτουν ότι πιο εξελιγμένο από πλευράς συστημάτων ασφαλείας. Σε ότι αφορά δε τα “στρες τεστ” σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να περιορισθούν στους αντιδραστήρες αλλά σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και αποθήκευσης των αποβλήτων.

Πέραν αυτών υπήρξαν ευρωβουλευτές που τάχθηκαν ευθέως υπέρ της εγκατάλειψης, σε κάποια στιγμή, της πυρηνικής ενέργειας  ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αν συμβεί κάτι τέτοιο και πολλοί επεσήμαναν την ανάγκη οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν ψύχραιμα και με βάση επιστημονικά δεδομένα, όχι υπό το βάρος των συναισθημάτων που προκαλούν τα τεκταινόμενα στην Ιαπωνία.

Απαντώντας, ο Επίτροπος Oettinger δέχθηκε ότι πράγματι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Βρυξέλλες για τέτοια θέματα είναι να παρέχουν συμβουλές, όμως θύμισε ότι το 30% τους ηλεκτρισμού που παράγεται στην ΕΕ προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια και τόνισε ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε πραγματικά τις εκπομπές ρύπων τότε η εγκατάλειψη ρυπογόνων ενεργειακών πηγών είναι μονόδρομος.

Κατέληξε δε με μια αναφορά στα άλλα πρόσφατα “στρες τεστ”: “ελπίζω τα στρες τεστ στους πυρηνικούς σταθμούς να είναι πιο ρεαλιστικά από εκείνα στις τράπεζες… Μου φαίνεται αδιανόητο ότι και οι 143 μονάδες θα περάσουν το τεστ και ίσως χρειασθεί αντικατάσταση όσων σταθμών είναι οικονομικά ή τεχνικά ανέφικτο να αναβαθμισθούν”.

Όσο για την ιδέα να επιβληθεί ένα είδος “φόρου ασφαλείας” στην πυρηνική ενέργεια σημείωσε ότι αφ’ ενός η ΕΕ δεν έχει νομικά το δικαίωμα να επιβάλλει φόρους, αφ’ ετέρου ότι αυτό απλώς θα καθιστούσε την ηλεκτροπαραγωγή ακόμα δαπανηρότερη.