Καντάφι: «Ο λαός είναι στο πλευρό μου»

Ο ηγέτης της Λιβύης σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα

Καντάφι: «Ο λαός είναι στο πλευρό μου»

 

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale έδωσε ο Μουαμάρ Καντάφι δηλώνοντας σίγουρος για τη νίκη, η οποία είναι κοντά, και ότι ο λαός του τον αγαπά και βρίσκεται στο πλευρό του. Δήλωσε μάλιστα ότι αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι αντικαθεστωτικοί «δεν έχουν καμία ελπίδα, πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση», υπογράμμισε ο Καντάφι όταν ο ειδικός απεσταλμένος τον ρώτησε πόσο καιρό χρειάζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις για να καταλάβουν την ανατολική Λιβύη.

Για τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι τόνισε πως έχουν «δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να φύγουν». «Αυτοί οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες, ακόμα και γυναίκες, ως ανθρώπινες ασπίδες» πρόσθεσε.

Σχετικά με τον κίνδυνο ενός λουτρού αίματος στις μεγάλες πόλεις, που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε: «Πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για τον λόγο αυτό προχωράμε γρήγορα για να αποφύγουμε τις σφαγές».

Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν την Τρίτη τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της πόλης Αζνταμπίγια, μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.

«Αν παραδοθούν, δεν θα τους σκοτώσουμε» τόνισε ο Καντάφι διευκρινίζοντας πως «η διαταγή που έχει δοθεί στα στρατεύματα είναι να τους περικυκλώσουν και να τους πολιορκήσουν».

Ο ίδιος απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τους αντικαθεστωτικούς: «Να αρχίσουμε διάλογο με ποιον; Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτοί οι ίδιοι δεν πιστεύουν στον διάλογο, δεν σκέφτονται παρά μόνο να πολεμούν και να σκοτώνουν, σκοτώνουν, σκοτώνουν».

Η διεθνής κοινότητα «δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Λιβύη, ο λαός είναι μαζί μου, τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα» πρόσθεσε ο Καντάφι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λαός της Βεγγάζης «φοβάται αυτούς ανθρώπους και εμείς πρέπει να τον ελευθερώσουμε» από την παρουσία τους. «Ο κόσμος μάς ζητεί να επέμβουμε, μας λένε: απελευθερώστε μας από αυτές τις ένοπλες συμμορίες».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι δηλώνει πολύ απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή στάση και ειδικά από αυτήν της Ιταλίας. «Έχω σοκαριστεί και αισθάνομαι προδομένος. Δεν ξέρω τι να πω στον Μπερλουσκόνι» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν έχει πλέον καμιά επαφή ούτε με την Ιταλία, ούτε με τον Μπερλουσκόνι».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγού πόλης Μπρέγκα μεταξύ των υποστηρικτών του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών. Όπως αναφέρει το BBC, κάποια στιγμή και οι δύο πλευρές δήλωναν ότι έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Στη Λιβύη βρίσκεται απεσταλμένος του ΟΗΕ, μεταφέροντας αίτημα για τερματισμό των βίαιων αντιδράσεων στις διαδηλώσεις για αλλαγές στη χώρα και άμεση πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η προσοχή εστιάζεται στην πόλη Ατζαμπίγια, την τελευταία πόλη πριν από την Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Τουρλή Μαρία