Νέες κυρώσεις κατά του Καντάφι ζητά η Γερμανία

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε ζήτησε σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, καθώς και τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Η ροή χρημάτων προς την Λιβύη πρέπει να σταματήσει…Είναι σαφές πως κάθε ενέργεια της διεθνούς κοινότητας πρέπει να γίνεται με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, πρόσθεσε.

Το Παρίσι στηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία χαιρέτισε τη δημιουργία «Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης», το όργανο των αντικαθεστωτικών εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, εκφράζοντας την υποστήριξή της στις αρχές που πρεσβεύει και στους στόχους που έχει θέσει, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την “βούληση για ενότητα που επικράτησε στην σύσταση του συμβουλίου αυτού και ενθάρρυνε τα μέλη και τα κινήματα που συμμετέχουν να συνεχίσουν διατηρώντας το ίδιο πνεύμα”.

“Η Γαλλία καταδικάζει την απαράδεκτη χρήση βίας κατά των πολιτών στη Λιβύη και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων”, πρόσθεσε ο Βαλερό, αποτίοντας φόρο τιμής στο θάρρος του λαού που υπέστη τις βιαιότητες αυτές στην Ζαουίγια και σε άλλες λιβυκές πόλεις.

Η Γαλλία ζητά να τον απόλυτο σεβασμό της απόφαση 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάνει έκκληση να σταματήσει η καταστολή και να βρεθεί πολιτική λύση.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα πως μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα έχει “αρνητικές επιπτώσεις”.

“Η Γαλλία, αλλά και αρκετοί εταίροι της, δεν τάσσονται υπέρ μια δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, η οποία θα έχει απολύτως αρνητικές επιπτώσεις”, επισήμανε ο Ζυπέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο.

“Αν υποθέσουμε ότι οι συγκρούσεις γίνονται περισσότερο αιματηρές, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να δράσουμε και αυτός είναι ο λόγος που δεχτήκαμε το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης”, πρόσθεσε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

“Για μας, μια τέτοια επέμβαση (η εφαρμογή ζώνης εναέριου αποκλεισμού) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εντολή των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης”, επισήμανε ο Ζυπέ.

“Ο συνταγματάρχης Καντάφι και το καθεστώς του έχουν χάσει το κύρος τους και πρέπει να φύγουν”, κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Ζυπέ δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία δεν μπορούν “να ανεχτούν την εγκληματική τρέλα” του καθεστώτος Καντάφι.

Dealnews