Ημέρα της Γυναίκας 2011Δικαιώματα της γυναίκας/Ισότητα των ευκαιριών

Η 100η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται φέτος. Σειρά εκδηλώσεων στο Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας με συνεντεύξεις μελών της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας με σειρά εκδηλώσεων από τις 3 μέχρι τις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Οι εκδηλώσεις δεν αποτελούν μόνο εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών στην κοινωνία αλλά και υπόμνηση των ανισοτήτων που παραμένουν, της φτώχιας που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, της διαφοράς στην αμοιβή σε σχέση με τους άντρες, των δυσκολιών στην αγορά εργασίας και την προστασία της μητρότητας.

Στο αφιέρωμα αυτό θα βρείτε συνεντεύξεις με έξι μέλη της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών που ετοιμάζουν ή παρουσίασαν πρόσφατα εκθέσεις για το θέμα, καθώς και τις απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις μας οι τρείς άνδρες, επίσης μέλη της επιτροπής, για το τι πιστεύουν αυτοί ότι πρέπει να γίνει για να επιτύχουμε πραγματική ισότητα των φύλων αλλά και για τους λόγους που τους ώθησαν να γίνουν μέλη της επιτροπής Δικαιωμάτων των γυναικών. Όπως σημειώνει ένας από αυτούς, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Mark Tarabella, “η μάχη για την ισότητα ανδρών γυναικών είναι υπόθεση και των ανδρών”.

3 Μαρτίου: Γυναίκες και πολιτική στην ΕΕ

Την 3η Μαρτίου, η επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών οργανώνει διακοινοβουλευτική συνάντηση για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, με αντικείμενο την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική ζωή. την εκδήλωση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος του ΕΚ ενώ θα μιλήσουν η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, Mary Robinson, σήμερα πρόεδρος του ιδρύματος περιβαλλοντικών μελετών “Climate Justice”, η πρώην πρόεδρος του ΕΚ, Nicole Fontaine, ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ. Όπως σημειώνει το πρόγραμμα της εκδήλωσης, “η σύνθεση των κοινοβουλίων που λαμβάνουν τις αποφάσεις που καθορίζουν την καθημερινότητά μας πρέπει να αντανακλούν το εκλογικό σώμα. Ωστόσο αυτό ουδέποτε ήταν έτσι και ο κόσμος της πολιτικής δεν άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες παρά τον 20ο αιώνα. Έκτοτε έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όμως πολλά απομένουν να γίνουν μέχρι να επιτευχθεί η πραγματική ισότητα”.

8 Μαρτίου: ολομέλεια

Το ΕΚ θα συμμετάσχει στον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στο Στρασβούργο αρχίζοντας με τη συζήτηση των εκθέσεων που έχουν καταθέσει η Mariya Nedelcheva (για την ισότητα Ανδρών Γυναικών το 2010) και Rovana Plumb (Για τις γυναίκες και φτώχια στην ΕΕ), συνεντεύξεις των οποίων φιλοξενούμε σε αυτό το αφιέρωμα. Μένουν πάρα πολλά να γίνουν μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, σημειώνει η κ. Nedelcheva καθώς “παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: οι γυναίκες, συχνά με μεγάλα ακαδημαϊκά προσόντα, δεν μπορούν να ξεπεράσουν το αόρατο φράγμα που τις κρατά μακριά από τις θέσεις ευθύνης”.