Τι μάθαμε στην ολομέλεια: 14 – 17 Φεβρουαρίου 2011

 

Ένα πρωί στο Στρασβούργο…

Ένα πρωί στο Στρασβούργο…


Νέα όρια στις εκπομπές ρύπων από ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και το πράσινο φως για το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ήταν δύο από τις αποφάσεις που ενέκρινε το ΕΚ στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Κροατίας, ενώ εξετάσθηκαν η επιβολή ακόμα σκληρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας και η αναμόρφωση του συστήματος παροχής ασύλου.

Δικαιώματα επιβατών λεωφορείου

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των δικαιωμάτων των επιβατών των δημοσίων μεταφορών στην ΕΕ είναι στη θέση του μετά την έγκριση από το ΕΚ των δικαιωμάτων όσων ταξιδεύουν με αστικό ή, κυρίως, υπεραστικό λεωφορείο. Απαιτήθηκαν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε περίπτωση ατυχήματος, καθυστέρησης ή ακύρωσης δρομολογίου.

Πλαστά φάρμακα

Στην έγκριση νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της εμπορίας πλαστών φαρμάκων προχώρησε το ΕΚ στις 16 Φεβρουαρίου, εν όψει τελικής συμφωνίας του με τις κυβερνήσεις. Με τη νομοθεσία καλύπτονται μεταξύ άλλων οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ και εισάγονται νέοι κανόνες για τη διευκόλυνση του εντοπισμού πλαστών παρτίδων φαρμάκων.

Μικρά επαγγελματικά οχήματα με λιγότερα καυσαέρια

Την έγκριση του ΕΚ έλαβε την Τρίτη κανονισμός της Ένωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από μικρά επαγγελματικά οχήματα σε επίπεδο που πλησιάζει εκείνο που ισχύει για τα επιβατικά ΙΧ. Αν και έχουν εκφρασθεί φόβοι για το κόστος των μέτρων, το ΕΚ έκρινε ότι η επιβολή τέτοιων ορίων θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη νέων, πιο “πράσινων” τεχνολογιών.

Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Το ΕΚ έδωσε την Τρίτη τη συγκατάθεσή του στη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας μέσω της διαδικασίας της ενισχυμένης συνεργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 25 κράτη μέλη θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και μόνο η Ιταλία με την Ισπανία θα παραμείνουν εκτός λόγω διαφωνίας τους με το γλωσσικό καθεστώς που θα διέπει το δίπλωμα.

Αίγυπτος

Τις ελπίδες και τους φόβους που γεννά το “τσουνάμι δημοκρατίας” που σαρώνει την Τυνησία, την Αίγυπτο και όλο τον αραβικό κόσμο συζήτησαν οι ευρωβουλευτές, προκρίνοντας την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες αυτές και την αξιοποίηση των κονδυλίων για την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Πολλοί σημείωσαν επίσης την ανάγκη συνολικής επανεξέτασης της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας.

Κροατία

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 αν η ίδια η χώρα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ο Αυστριακός εισηγητής του σώματος για την Κροατία, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Hannes Swoboda, σημείωσε ότι “αν η Κροατία κάνει ότι της ζητήθηκε τότε οφείλουμε κι εμείς να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας”.

Τροποποίηση της Συνθήκης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, παρουσίασε τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την προτεινόμενη τροποποίηση της Συνθήκης της Ένωσης ώστε να επιτραπεί η δημιουργία για τη ζώνη ευρώ του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

Σκληρότερη αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας

Εκτιμάται ότι μέχρι και το 20% των παιδιών στην Ευρώπη υφίστανται κάποιο είδος σεξουαλικής κακοποίησης και η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τάχθηκε την Τρίτη υπέρ προτάσεως οδηγίας για την ακόμα αυστηρότερη καταπολέμηση τόσο της σεξουαλικής κακοποίησης όσο και της παιδικής πορνογραφίας.

Μετανάστευση και άσυλο

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ιταλία που πλήττεται από τεράστιο κύμα  προσφύγων από την Τυνησία μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα αυτή ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποσχεθεί έκτακτη βοήθεια προς την Ιταλία. Στη συνέχεια η ολομέλεια συζήτησε τα προβλήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και, όπως ειπώθηκε, την ανάγκη να πάψουν τα κράτη μέλη να παίζουν “πινγκ πονγκ” με τους λαθρομετανάστες.

Απελευθέρωση του εμπορίου με τη νότιο Κορέα

Το ΕΚ έδωσε το πράσινο φως στη σύναψη συμφωνίας απελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών με τη νότιο Κορέα, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση περίπου του 98% των δασμών και των μη δασμολογικών φραγμών στο διμερές εμπόριο.