«Ημέρα οργής» για τον Καντάφι

Ο λαός της Λιβύης οργανώνεται όλο και πιο συστηματικά εναντίον της κυβέρνησης Καντάφι

Τη δική τους «Ημέρα Οργής» ετοιμάζουν σήμερα Πέμπτη οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Λιβύη, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Λιβύη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη ενός δικηγόρου-ακτιβιστή και της αστυνομίας στην πόλη Βεγγάζη. Οι αναφορές κάνουν λόγο για δύο νεκρούς στην πόλη Μπεγίντα.

Οπλισμένοι με πέτρες και βόμβες μολότοφ οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν πορεία προς την κεντρική πλατεία της παράκτιας πόλης, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και φώναζαν συνθήματα όπως «Μοναδικός θεός ο Αλλάχ, ο Μουαμάρ είναι ο εχθρός του Αλλάχ».

Οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν άργησαν να επέμβουν, χρησιμοποιώντας αντλίες ζεστού νερού και λαστιχένιες σφαίρες.

Τουλάχιστον 38 άτομα τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς σύμφωνα με πληροφορίες είναι αστυνομικοί.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι λαϊκά συλλαλητήρια οργανώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης σε όλη τη χώρα από οπαδούς του προέδρου Γκαντάφι, ο οποίος παραμένει ο μακροβιότερος, εν ενεργεία, ηγέτης της Αφρικής.

Η Λιβύη που έρχεται να προστεθεί κάτω από το Μπαχρέιν, τη Υεμένη και το Ιράν στον μακρύ κατάλογο των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που βιώνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.