112: ένας αριθμός που σώζει ζωές

Η 11η Φεβρουαρίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα του 112, του πανευρωπαϊκού αριθμού κλήσης για έκτακτα περιστατικά. Τι είναι όμως αυτό το “112”; Είναι ο ένας πανευρωπαϊκός αριθμός για την άμεση δράση της αστυνομίας, για την πυροσβεστική και τις πρώτες βοήθειες σε όλα τα κράτη-μέλη και όλες τις γλώσσες, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Δεν αντικαθιστά τους κλασσικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης όπως το “100” αλλά τους συμπληρώνει.

Το 112 είναι ο επίσημος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης από τον Φεβρουάριο του 2009, όμως σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει μόνο ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους γνωρίζει την ύπαρξή του αν και στο περυσινό τηλεπικοινωνιακό νομοθετικό πακέτο, το ΕΚ εισήγαγε ειδική πρόνοια για την αύξηση της παρουσίας του. Μεταξύ άλλων τρόπων διάδοσης της ύπαρξης και χρησιμότητας του 112, η 11η Φεβρουαρίου ορίσθηκε ως η πανευρωπαϊκή “ημέρα του 112”. για τον απλό λόγο ότι είναι η… 11-2.

Με εισηγήτρια την κ. Συλβάνα Ράπτη (Σοσιαλιστές – ΠΑΣΟΚ) η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή ετοιμάζει έκθεση μη νομοθετικού χαρακτήρα για το 112 και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η έκθεση συζητήθηκε σε πρώτο στάδιο στις 10 Φεβρουαρίου και εστιάζεται μεταξύ άλλων στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα για το 112, τα προβλήματα χρηματοδότησης της υπηρεσίας, την πρόταση πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τέλος την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, ειδικότερα ζητήματα όπως ο χρόνος απόκρισης στις κλήσεις, η απόκριση σε χρήστες που μιλούν άλλη γλώσσα από εκείνη της χώρας στην οποία γίνεται η κλήση, ο εντοπισμός του χρήστη κλπ.