Το ΕΚ στη μάχη κατά των πλαστών φαρμάκων

  • Ειδικά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πλαστών φαρμάκων μέσω του ίντερνετ ζητά επιτροπή του ΕΚ
Πλαστά φάρμακα που κατασχέθηκαν στις Βρυξέλλες ©BELGA_AFP_DOMINIQUE FAGET

Πλαστά φάρμακα που κατασχέθηκαν στις Βρυξέλλες ©BELGA_AFP_DOMINIQUE FAGET

Από το βιάγκρα μέχρι φάρμακα κατά του καρκίνου και από χάπια κατά της ελονοσίας μέχρι παυσίπονα, ο αριθμός των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου αυξάνεται συνεχώς. Πλην όμως πολύ συχνά τα φάρμακα αυτά αποδεικνύονται πλαστά. Έτσι η ολομέλεια του ΕΚ συζητά τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων ασφαλείας για όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούνται διαδικτυακά.

Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η σύμπτωση δύο εκ πρώτης όψεως ασύνδετων φαινομένων: της σχετικής ευκολίας με την οποία μπορούν να παρασκευασθούν και να κυκλοφορήσουν τα πλαστά φάρμακα και της συνεχούς αύξησης των πωλήσεων φαρμάκων στο ίντερνετ. Στην πραγματικότητα τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ασύνδετα και μόνο τους δύο τελευταίους μήνες του 2008,  σε ειδική συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατασχέθηκαν πανευρωπαϊκά περίπου 34 εκατομμύρια πλαστά χάπια…

Συνολικά, εκτιμάται ότι το 1% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που πωλούνται νόμιμα στην ΕΕ είναι πλαστά και το ποσοστό αυτό όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το “μερίδιο” των πλαστών φαρμάκων στην αγορά φθάνει σε ορισμένες χώρες μέχρι και το 30%, ειδικά για φάρμακα αιχμής.

Στις 16 Φεβρουαρίου, η ολομέλεια θα προχωρήσει στην ψηφοφορία για τη νέα νομοθεσία που περιλαμβάνει περισσότερους και αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας, σκληρότερες ποινές για όσους εμπλέκονται στην παρασκευή των πλαστών φαρμάκων και τη θέσπιση συστήματος ελέγχων για τον έγκαιρο εντοπισμό των πλαστών φαρμάκων στην αγορά.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη προσθέσει στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειδικές πρόνοιες για τις πωλήσεις μέσω του ίντερνετ. Η πώληση φαρμάκων στο διαδίκτυο απαγορεύεται σε ορισμένα κράτη μέλη αλλά εκείνα που το επιτρέπουν θα πρέπει, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, να επιβάλλουν σε όλους όσους εμπορεύονται φάρμακα με τον τρόπο αυτό να λάβουν ειδική άδεια λειτουργίας και να εξασφαλίσουν ειδικό ευρωπαϊκό σήμα. Επιπλέον θα πρέπει οι ιστοσελίδες τους να συνδέονται με ειδική εθνική ιστοσελίδα και να είναι εγγεγραμμένες σε ειδική πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων. Γενικά θεωρείται ότι οι πωλήσεις μέσω του ίντερνετ είναι από τους βασικούς τρόπους εμπορίας πλαστών φαρμάκων.

Η εισηγήτρια του σώματος, Marisa Matias, (Ευρ. Εν. Αριστερά, Πορτογαλία) έχει τονίσει ότι η απουσία ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας “ενθαρρύνει τους παραχαράκτες” ενώ χαρακτήρισε τα πλαστά φάρμακα “βουβούς δολοφόνους” λόγω των τεράστιων κινδύνων που κρύβουν για την υγεία των ασθενών. Σημείωσε δε ότι χωρίς τις τροπολογίες του ΕΚ, το ίντερνετ θα παρέμενε Δούρειος Ίππος για τη διοχέτευση πλαστών φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά.