Στα βάθη της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην περιοχή ”Λεβιάθαν” υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) καλώντας τις Κυβερνήσεις της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου να εγγυηθούν ότι δεν θα καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον της θαλάσσιας αυτής περιοχής από τις γεωτρήσεις.
Οπως μεταδίδει το ANSAMED, τα βάθη της Μεσογείου είναι γεμάτα φυσικό αέριο αλλά οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις μπορούν να καταστρέψουν το μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή.
Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ότι ”η μεγαλύτερη ανακάλυψη αφορά στο μεγαλύτερο απόθεμα του κόσμου, το γνωστό Λεβιάθαν, 135 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισραήλ όπου στα βάθη του υπάρχει μοναδική θαλάσσια ζωή”.
Υπάρχουν ακόμη, προσθέτει, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου κοντά στο Δέλτα του Νείλου, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας.
Το WWF εξηγεί ότι στα βάθη και των δύο περιοχών υπάρχουν μοναδικοί θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως κοράλλια, ενώ στη θάλασσα στο Δέλτα του Νείλου υπάρχουν οργανισμοί των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τις δομές που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του φυσικού αερίου.
Σημειώνει επίσης ότι οι περιοχές αυτές είναι προστατευόμενες μέσω της Συνθήκης της Βαρκελώνης.
Για το λόγο αυτό, το WWF κάνει έκκληση στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, να εγγυηθούν ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Τους ζητούν ακόμη να ετοιμάσουν περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι γεωτρήσεις αυτές στο θαλάσσιο περιβάλλον, σημειώνοντας ότι πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί στην περιοχή ίσως να χρειαστεί χιλιετίες να δημιουργηθούν ξανά.