Φωτογραφία Ζωή Λεουδάκη, VOA / Greek Service
«Στο συνέδριο αυτό στόχος και σκοπός μας είναι να φέρουμε προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι συγκεκριμένες, πρέπει να είναι υλοποιήσιμες και πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»
Το Strategy International είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται σε θέματα προώθησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο. Στις αρχές Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο πραγματοποιεί το 2ο Διεθνές Συνέδριο του. Ο Δημήτρης Μανής μίλησε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δρ. Μάριο Ευθυμιόπουλο. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.
ΔΜ: κ. Ευθυμιόπουλε, καλώς ορίσατε και πάλι στα στούντιο της Φωνής της Αμερικής.
ΜΕ: Καλώς σας βρήκα.
ΔΜ: Κύριε καθηγητά είστε Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Strategy International που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στις 10-11 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το 2ο Συνέδριο εκεί με θέμα τις παγκόσμιες προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τα ΗΕ, πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό το συνέδριο;
ΜΕ: Το 2ο Διεθνές Συνέδριο το οποίο δημιουργούμε και οργανώνουμε εμείς σαν Strategy International, είναι ένα συνέδριο το οποίο έχει ως πρόθεση να αναφέρει τις νέες προκλήσεις όπως υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, στο νέο στρατηγικό περιβάλλον. Οι προκλήσεις αυτές είναι καθορισμένες βάση των διεθνών οργανισμών και γι’ αυτό το λόγο το συνέδριο πραγματοποιείται με την αιγίδα τέτοιων οργανισμών όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, διεθνών ινστιτούτων από την Αθήνα και το εξωτερικό, αλλά και από πανεπιστήμια όπως το John Hopkins των ΗΠΑ. Το συνέδριο έχει ως πρόθεση να φέρει από τα καλύτερα μυαλά, τους καλύτερους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες να μπορέσουν να συνομιλήσουν αλλά και να βγάλουν νέα ζητήματα τα οποία αφορούν την στρατηγική σημασία και το περιβάλλον το οποίο αντικατοπτρίζει αυτή την στιγμή την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ευρώπη, την Μεσόγειο και τον κόσμο ολόκληρο.
ΔΜ: Ποιοι είναι οι τομείς, συγκεκριμένα, στους οποίους θα αναφερθείτε στο συνέδριο σας;
ΜΕ: Καταρχήν το γενικό πλαίσιο ασφάλειας, το γενικό πλαίσιο στρατηγικής ασφάλειας, δηλαδή, όταν προσδιορίζουμε ποιες είναι οι νέες προκλήσεις, ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις όπως την αντιλαμβάνεται η Ελλάδα και πως η Ελλάδα μπορεί να συνδράμει σε αυτά τα ζητήματα στο εξωτερικό. Επίσης οι τοπικές προκλήσεις όσον αφορά στην σταθερότητα της περιοχής, το θέμα της μετανάστευσης, οι οικονομικές δυσχέρειες, οι οικονομικές δυσκολίες γενικότερα, ο διεθνής οικονομικός αντίκτυπος, το δίκαιο θαλάσσης, το διεθνές δίκαιο, υπάρχει επίσης το δίκαιο των διεθνών οργανισμών, η πολιτική των διεθνών οργανισμών και μετά κατ’ επέκταση υπάρχουν και κάποια τοπικά δεδομένα, δηλαδή, το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προτάσεις, το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας και την πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, αναμένουμε να δούμε τους υπουργούς που θα είναι ομιλητές στο συνέδριο να μας προσφέρουν τις δικές τους απόψεις, τις δικές τους εντυπώσεις και τις δικές τους εμπειρίες πάνω στα θέματα αυτά.
ΔΜ: Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η διαφορά αυτού του συνεδρίου με άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα;
ΜΕ: Στο συνέδριο αυτό στόχος και σκοπός μας είναι να φέρουμε προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι συγκεκριμένες, πρέπει να είναι υλοποιήσιμες και πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σκοπός του ινστιτούτου μας γενικότερα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τέτοιου είδους μελέτες και αναλύσεις οι οποίες να τραβήξουν την προσοχή της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε ιδιώτη ο οποίος θέλει να έχει σταθερότητα στην περιοχή του, στον τόπο του, στην κοινωνία μας την τοπική αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης θέλουμε να δείξουμε ότι σαν Ελλάδα προβάλουμε συγκεκριμένα θέματα και αναδεικνύουμε με δικές μας πρωτοβουλίες, με ανεξάρτητες πρωτοβουλίες συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία είναι βασικά για το συμφέρον της Ελλάδας.
ΔΜ: Ποια θεωρείται εσείς ότι θα είναι μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του συνεδρίου, τι περιμένετε να προκύψει από μια τέτοια πρωτοβουλία;
ΜΕ: Περιμένουμε να πούμε κάτι καινούργιο, περιμένουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την Ελληνική εξωτερική πολιτική. Την Ελληνική εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά την συνεργασία και την συγκομιδή νέων πληροφοριών με τις οποίες να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προτάσεων και τις οποίες να τις αναδείξουμε σε πανελλαδικό, εθνικό επίπεδο ίσως πολιτικό και βεβαίως και διεθνές. Γι’ αυτό στόχος μας είναι τα όποια αποτελέσματα του συνεδρίου να μπορέσουνε να βγούνε σε κείμενο μέσω των νέων τεχνολογιών και κυρίως να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτές τις νέες ιδέες σε ορισμένα πανεπιστήμια είτε αυτά είναι στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, καθώς επίσης και σε διεθνείς οργανισμούς.
voanews (Δημήτρης Μανής)