Διοξίνη: το ΕΚ ζητά αυστηρότερους ελέγχους και σκληρότερες ποινές στους παραβάτες

 

Τα κύρια σημεία

  • Συζήτηση στο ΕΚ για το σκάνδαλο χρήσης βιομηχανικού λίπους με διοξίνη για την παρασκευή ζωοτροφών στη Γερμανία
  • Αυστηρότερους ελέγχους σε βιομηχανίες και αγροτικό τομέα ζητούν οι ευρωβουλευτές
Τι περιέχει το αυγό; Το σκάνδαλο στη Γερμανία ξύπνησε πολλούς εφιάλτες ©BELGA/Oliver Berg

Τι περιέχει το αυγό; Το σκάνδαλο στη Γερμανία ξύπνησε πολλούς εφιάλτες ©BELGA/Oliver Berg

Την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για την ασφάλεια τροφίμων εξετάζει η Ένωση μετά και το πρόσφατο σκάνδαλο στη Γερμανία, όπου εντοπίσθηκαν πρόσφατα αυγά και κρέατα πουλερικών μολυσμένα με την διοξίνη, ουσία αποδεδειγμένα καρκινογόνο. Το ζήτημα συζήτησαν οι ευρωβουλευτές με τον επίτροπο Υγείας, John Dalli στην ολομέλεια του Ιανουαρίου ενώ στη συνέχεια εξετάσθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ. Παρτίδες μολυσμένων γερμανικών προϊόντων ήδη έχουν εντοπισθεί σε άλλα κράτη μέλη.

Οι μολυσμένες παρτίδες κρέατος και αυγών εντοπίσθηκαν στη Γερμανία από τις υγειονομικές υπηρεσίες τον περασμένο Δεκέμβριο και ως αιτία προσδιορίσθηκε η χρήση λίπους που προοριζόταν για βιομηχανική χρήση στην παρασκευή ζωοτροφών. Συνέπεια της αποκάλυψης ήταν να κλείσουν προσωρινά χιλιάδες αγροκτήματα στη Γερμανία και να αρχίσει πανευρωπαϊκή έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό μολυσμένων προϊόντων στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Δανία.

Επιπλέον αρκετές χώρες, από τη Σλοβακία μέχρι τη Νότιο Κορέα και την Κίνα απαγόρευσαν τις εισαγωγές γερμανικών κτηνοτροφικών προϊόντων, κάτι που όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε “εκτός αναλογιών” καθώς αν και τα επίπεδα διοξίνης που εντοπίσθηκαν είναι πενταπλάσια του ανώτατου επιτρεπτού ορίου, δεν στοιχειοθετούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία εκτός αν καταναλωθούν σε κολοσσιαίες ποσότητες.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, John Dalli, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για τον έλεγχο της διοξίνης, μεταξύ άλλων με πολύ αυστηρότερο διαχωρισμό της παραγωγής βιομηχανικού λίπους και ελαίων από εκείνα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τον διαχωρισμό αυτό στήριξαν μιλώντας στην ολομέλεια οι Γερμανοί ευρωβουλευτές Albert Dess του ΕΛΚ και Ulrike Rodust των Σοσιαλιστών που επίσης επέμειναν στην ανάγκη και επιβολής πολύ σκληρότερων ποινών σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας κατά την παρασκευή τροφίμων. Από την πλευρά του ο επίσης Γερμανός ευρωβουλευτής Martin Häusling των Πρασίνων μίλησε για την ανάγκη εκ βάθρων αναθεώρησης της πολιτικής τροφίμων της Ένωσης, τονίζοντας ότι “τα τρόφιμα πρέπει να έρχονται από τη γη, όχι από τα εργοστάσια”.

Από την πλευρά του, τέλος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων,  Bas Eickhout, πρότεινε να επιβληθεί η χρήση τεχνητού χρώματος στα λάδια και λίπη που δεν προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη θεσπίση ανώτατα επιτρεπτά όρια για την παρουσία διοξίνης στα τρόφιμα, από την εποχή του μεγάλου σκανδάλου των μολυσμένων κοτόπουλων στο Βέλγιο το 1999. Συνολικά εκτιμάται ότι άνω του 90% της ανθρώπινης έκθεσης στις διοξίνες γίνεται μέσω των τροφίμων.