πήρε η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες
![]() |
Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκαν με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ στις Βρυξέλλες για το θέμα των χωματερών.
Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η εξασφάλιση παράτασης μέχρι το καλοκαίρι για να κλείσουν όσες χωματερές έχουν απομείνει στη χώρα μας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο είναι περίπου 156, εκ των οποίων πάνω από τις μισές (81) στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τέσσερις ήταν οι βασικοί λόγοι που η χώρα μας πήρε την παράταση και δεν παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν:
– Το γεγονός ότι εντός του 2010 έκλεισαν 95 ΧΑΔΑ
– Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ΕΣΔΝΑ – Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Πάντως, κατά τη συνάντηση δεν προσδιορίστηκε το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν από την Ε.Ε., τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ανέρχονται σε 150 εκ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Πότοτσνικ ζήτησε από τους δύο υπουργούς να προχωρήσουν και, όπως, είπε οι Βρυξέλλες θα συνδράμουν την προσπάθεια.
– Το γεγονός ότι προχωρούν τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα για την κατασκευή ΧΥΤΑ που θα μετεξελιχθούν σε ΧΥΤΥ
– Ο «Καλλικράτης» που δημιουργεί ισχυρούς δήμους, οι οποίοι θεωρείται από την Κομισιόν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο του κλεισίματος των χωματερών
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ραγκούσης δήλωσε:
“Μαζί με την Υπουργό Περιβάλλοντος, την κα Μπιρμπίλη, είχαμε μία πολύ σημαντική συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα για το ιδιαίτερα σημαντικό και δύσκολο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών στη χώρα και εξαιτίας αυτών και των προστίμων που απειλούν ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα.
Στη συνάντηση αυτή είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε το σχέδιο δράσης και για το κλείσιμο των χωματερών αλλά και για την αποκατάστασή τους. Ταυτόχρονα βέβαια είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε και το σύνολο των πολιτικών που από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούμε για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα προκειμένου αυτή να περιλάβει ό,τι πιο σύγχρονο και προχωρημένο υπάρχει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Έχουμε, στο βαθμό που προχωρούμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης, τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία όσο προχωράει και υλοποιείται – όπως έχει ήδη συμβεί αυτό σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό κατά το 2010- το σχέδιο δράσης, δεν προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία προστίμων εναντίον της χώρας. Επίσης έχει μία ιδιαίτερη σημασία , τουλάχιστον για το δικό μας Υπουργείο, το μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ευθύνης που αναλάβαμε αλλά και αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει και εκείνη κατά ένα ποσοστό υπόψη της και έχει σχέση με τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, έχει σχέση με τις νέες δυνατότητες που δίνονται πια στους δήμους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Κάτι που βεβαίως σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι αυτή όλη η εθνική προσπάθεια, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αφορά σε απόλυτο βαθμό τους δήμους της χώρας και την ευθύνη που έχουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέουν για αυτούς από το σχέδιο δράσης για το κλείσιμο των χωματερών“.