Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, βάζοντας τέλος στην πολιτική των υπερπτήσεων στο Αιγαίο έστειλε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Για το Κυπριακό διεμήνυσε πώς «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσο συνεχίζεται η κατοχή της Μεγαλονήσου», ενώ αναφερόμενος στο casus belli, τόνισε πως «δεν συνάδει με τις αρχές του σύγχρονου κόσμου» .Ο Πρωθυπουργός έκανε ακόμη λόγο για εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών ως προς την υφαλοκρηπίδα, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να τίθεται χρονοδιάγραμμα.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε την εκ νέου σύγκληση τον Ιούλιο, στην Τουρκία αυτή τη φορά, του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για την προετοιμασία του οποίου έρχεται στην Αθήνα τον Μάρτιο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αλληλέγγυοι εμφανίστηκαν οι δύο πρωθυπουργοί στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία, ο κ Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τον οποίο ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε στη γειτονική χώρα.
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κυπριακή κυβέρνηση από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, για το Κυπριακό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως ο κύριος Παπανδρέου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
“Να διαβάσουν, έστω και στοιχειωδώς, την ομιλία του πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων”, κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, την ΝΔ. “που διαπιστώνει ερωτηματικά και ατυχείς διπλωματικές κινήσεις στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου, στην Τουρκία” αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, “που ανακαλύπτουν”, συνέχισε ο κ. Πεταλωτής, “μυστική διπλωματία”.
Δηλώσεις αντιπολίτευσης
“O πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Για “υποχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και μυστική συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου”, έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ευχήθηκε “να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο”.
Για “συνέχιση της πολιτικής τής μυστικής διπλωματίας” εκ μέρους του Πρωθυπουργού έκανε λόγο ο Συνασπισμός.
“Οι αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις επιτρέπουν να αιωρούνται, ευλογοφανή σενάρια για την εξωτερική πολιτική της χώρας”, τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.
Για κλίμα μυστικής διπλωματίας το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης, έκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.