Ιταλοί επιστήμονες κατασκεύασαν ένα προσθετικό οστών από ξύλο

 

Ιταλοί επιστήμονες στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος TEM-PLANT κατασκεύασαν ένα προσθετικό οστών από ξύλο. Θετικά τα αποτελέσματα θα καθυστερήσει πάντως η πρακτική εφαρμογή.

Ένας κύλινδρος που σχεδόν δεν φαίνεται υπόσχεται μια επανάσταση στην προσθετική ιατρική. Αποτελείται από τεχνητό υλικό οστών, το οποίο κατασκευάστηκε από ξύλο. Ένα προσθετικό οστού κατασκευασμένο από ξύλο αυξάνει τις πιθανότητες ίασης σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως εξηγεί ο Ιταλός γιατρός Μαρζίλιο Μαρκάτσι, χειρούργος, ορθοπεδικός, τραυματιολόγος:

 

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρει κανείς δωρητές οστών. Απαιτούνται ειδικές τράπεζες με τα οστά αλλά δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια όσον αφορά την αποστείρωση. Ίσως λοιπόν η λύση να είναι στο μέλλον στο προσθετικό οστό από ξύλο».

 

Μικροχειρουργική επέμβαση

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μικροχειρουργική επέμβαση

 

Το υλικό αυτό κατασκεύασαν Ιταλοί επιστήμονες με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας την γιατρό Άννα Ταμπιέρι. Η θεωρία τους βασίστηκε στο γεγονός ότι το ξύλο  μοιάζει με τη δομή του εσωτερικού των οστών. Για να πετύχουν μάλιστα οι ερευνητές μια δομή παρόμοια με αυτή των οστών θέρμαναν το ξύλο για να απομακρύνουν το νερό και τις πρωτεΐνες που περιέχονταν σε αυτό. Έτσι απέμεινε μόνο ένας σκελετός. Στη συνέχεια προκάλεσαν μια χημική αντίδραση αυτού του «σκελετού» με διοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο, μετατρέποντάς τον σε ανθρακικό ασβέστιο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα λευκό υλικό το οποίο μοιάζει με οστό.

 

Θα καθυστερήσει η πρακτική εφαρμογή

Σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες στην προσθετική των οστών, τα οποία ήταν ως επί τω πλείστων τιτάνιο και κεραμικό, το νέο υλικό είναι πιο πορώδες και μπορεί να ενσωματωθεί πιο εύκολα στο σώμα:

 

Ομοίωμα ανθρώπινου σκελετού

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ομοίωμα ανθρώπινου σκελετού«

 

Το πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι μοιάζει με την πραγματική δομή του ξύλου. Ζωντανά κύτταρα αναπτύσσονται γύρω από το σκελετό και για το λόγο αυτό οι ιδιότητες του είναι πολύ καλύτερες» εξηγεί η γιατρός Άννα Ταμπιέρι..

 

Το νέο ξυλώδες υλικό φαίνεται να είναι πιο κατάλληλο για τη συμπλήρωση κενών στα οστά ασθενών που πάσχουν από καρκίνο ή έχουν υποστεί σοβαρά κατάγματα. Έχει ήδη δοκιμαστεί και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το ανθρώπινο σώμα δείχνει να αντιδρά ικανοποιητικά. Οι έρευνες έγιναν από την ομάδα των Ιταλών επιστημόνων στην πόλη Φέντζα της βόρειας Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δοκιμές είχαν καλά αποτελέσματα ωστόσο η εφαρμογή στην πράξη θα καθυστερήσει.

ΠΗΓΗ:D.W

 

Renate Pelzl / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος