Νέα Συσκευή Μιμείται τα Φυτά και Παράγει Βιοκαύσιμα

Μια νέα πρωτότυπη συσκευή αποκάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, η οποία μιμείται τα φυτά, μετατρέποντας την ενέργεια του Ηλίου σε καύσιμο. Χρησιμοποιεί το ηλιακό φως και ένα οξείδιο προκειμένου να διασπάσει το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε βιοκαύσιμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι συνεχίζει να λειτουργεί και τις ώρες που δεν υπάρχει φως, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι σχετικές λεπτομέρειες και η παρουσίαση της συσκευής έγινε στο έγκυρο περιοδικό Science. Οι Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες σημείωσαν ότι το συγκεκριμένο οξείδιο που χρησιμοποίησαν έχει τη φυσική ικανότητα να «εκπνέει» οξυγόνο όταν θερμαίνεται και να «εισπνέει» όταν ψυχραίνεται. Με την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα και νερού, το οξείδιο απορροφά οξυγόνο και παράγει υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. Το υδρογόνο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας από μόνο του, ενώ αν συνδυαστεί με το μονοξείδιο, μπορεί να παράγει βιοκαύσιμο.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι το μέταλλο «σέρια» που απαιτείται για τη συσκευή, είναι το πιο κοινό από τα λεγόμενα «σπάνια μέταλλα» και συνεπώς δεν είναι δύσκολη η μαζική παραγωγή του. Η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι προς το παρόν η εφεύρεση βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, με απόδοση μόλις 0,8%, αλλά δηλώνει αισιόδοξη ότι στο μέλλον θα γίνει εφικτή η υλοποίηση ενός εμπορικού συστήματος.