Διακοπή καπνίσματος για υψηλότερη καλή χοληστερόλη
Διακοπή καπνίσματος για υψηλότερη καλή χοληστερόλη

Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα θα δουν την καλή χοληστερόλη τους να αυξάνεται, παρότι μπορεί να αυξηθεί και το βάρος τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αν τα αποτελέσματά της επιβεβαιωθούν στο μέλλον, τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγήσουν την στενή, αν και μυστηριώδη, σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και την καρδιακή λειτουργία.

Ορισμένες μελέτες μικρής κλίμακας έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και αυξάνει εκείνα της κακής (LDL), εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Ανταμ Γκέπνερ από το Τμήμα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Γουϊνσκόνσιν στο Μάντισον.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες επιστράτευσαν περισσότερους από 1.500 αμερικανούς καπνιστές, μεταξύ των οποίων πολλοί υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Κατά μέσο όρο κάπνιζαν 21 τσιγάρα την ημέρα πριν από την έναρξη της μελέτης.

Μετά από ένα χρόνο σε ένα από τα πέντε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, 334 από αυτούς (36%) είχαν καταφέρει να το κόψουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που σταμάτησαν το τσιγάρο είχαν κατά μέσο όρο αύξηση της καλής χοληστερόλης κατά 5%.

Το φαινόμενο ήταν εντονότερο στις γυναίκες. Ωστόσο, δεν φάνηκε να παίζει ρόλο πόσα τσιγάρα κάπνιζαν κατά την έναρξη της μελέτης: αφού το έκοψαν, οι παθιασμένοι καπνιστές είχαν τα ίδια οφέλη, σε ό,τι αφορά στην καλή χοληστερόλη τους, με εκείνους που κάπνιζαν λίγο.

ikypros