ΕΡΧΕΤΑΙ Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού


Την εξοικονόμηση νερού στα σπίτια με την αξιοποίηση βρόχινου νερού ή και των νερών πλυντηρίων ανακοίνωσε ότι εξετάζει να προωθήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις αρχές του 2011.

Όπως επεσήμανε ο ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης «Στόχος, είναι να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια ή κίνητρο για να έχουμε εξοικονόμηση νερού».

Επίσης, ο κ. Ανδρεαδάκης ανακοίνωσε ότι  εντός του 2014 θα έχει λυθεί το θέμα της αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής και ότι  ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την σταδιακή ολοκλήρωση των έργων, ενώ μέσα στο 2011 θα προκηρυχθούν τα έργα βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης.

Η  ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος είναι ο στόχος της πολιτικής του Υπουργείου σύμφωνα με την Υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Μάλιστα, όπως είπε, εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, παράλληλα με δράσεις που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη ή διατήρηση της καλής χημικής και οικολογικής κατάστασης, του υδάτινου περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στα έργα που θα υλοποιηθούν εντός του 2011 είναι η κατάρτιση του Μητρώου Ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης το οποίο στοχεύει στην καταγραφή όλων των πιθανών πηγών ρύπανσης σε κάθε ακτή, αλλά και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση, η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, η προώθηση της θαλάσσιας στρατηγικής και μέτρα ολοκληρωμένης διαχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας υποβαθμισμένων υδάτινων συστημάτων της χώρας.

Όσον αφορά στα ειδικά προγράμματα, όπως για τον Ασωπό ποταμό, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι προτεραιότητα έχει, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος. «Έχουν δρομολογηθεί ήδη οι απαιτούμενες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό» ενημέρωσε η Υπουργός.