Η πολύπλοκη σχέση ΕΕ-Κίνας

Τα κύρια σημεία

  • Ανθρώπινα δικαιώματα και εμπορικές σχέσεις: οι δύο όψεις του νομίσματος των σχέσεων ΕΕ-Κίνας
  • Συζητήθηκαν σε συνεδριάσεις των επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ
Ο Λιού Σιαομπό με τη σύζυγό του Λιου Σια © Belga/AFP

Ο Λιού Σιαομπό με τη σύζυγό του Λιου Σια © Belga/AFP

Οι σχέσεις με την Κίνα είναι πολύπλοκες. Από τη μία πλευρά το ΕΚ έχει κατ επανάληψιν επικρίνει την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως από την άλλη, ουδείς αρνείται τις τεράστιες εμπορικές προοπτικές. Έτσι τη Δευτέρα, στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε συζήτηση για την έντονη αντίδραση του Πεκίνου στην απονομή του βραβείου νόμπελ Ειρήνης στον Λιού Σιαομπό ενώ την ίδια ώρα, η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου συζητούσε περί εμπορίου με τον Κινέζο μόνιμο αντιπρόσωπο στην ΕΕ, Σονγκ Ζε.

Ανθρώπινα Δικαιώματα….

Μιλώντας στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Eduard Kukan, τόνισε ότι “το ΕΚ θα καλωσόριζε δήλωση της (Ύπατης Εκπροσώπου των “27”) Βαρόνης Άστον με την οποία θα ζητούσε την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό και τον τερματισμό του κατ’ οίκον περιορισμό που έχει επιβληθεί στη σύζυγό του ώστε να μπορέσουν να παραστούν στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ. Σημειώνεται ότι την τελετή θα παρακολουθήσουν, εκ μέρους του ΕΚ, η πρόεδρος της υποεπιτροπής, Heidi Hautala (Πράσινοι, Φινλανδία) και ο αντιπρόεδρος του σώματος, Edward McMillan-Scott (Φιλελεύθεροι, Βρετανία).

Από την πλευρά των ακτιβιστών, ο παρών στη συνεδρίαση υπεύθυνος για τις σχέσεις με την ΕΕ στην οργάνωση International Campaign for Tibet, Vincent Metten, χαιρέτησε τη σημασία της “γενναίας” απονομής του βραβείου στον Λιού Σιαομπό. Το ίδιο το ΕΚ με ψήφισμά του της 25ης Νοεμβρίου είχε καταδικάσει την απόφαση του Πεκίνου να γίνεται στα κινέζικα η διδασκαλία στα σχολεία στο Θιβέτ και τόνισε την ανάγκη προστασίας της πολιτισμικής και εθνικής ταυτότητας των περίπου 6 εκατομμυρίων θιβετιανών.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Unrepresented Nations and Peoples Organisations μίλησε για “πολιτισμική γενοκτονία” των λαών του ανατολικού Τουρκεστάν, του Θιβέτ και της Μογγολίας, αλλά και τις κάθε μορφής διώξεις που υφίστανται οι Θιβετιανοί, είτε ακτιβιστές είναι αυτοί, είτε διανοούμενοι ή και απλώς επιχειρηματίες.

… εμπόριο…

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ δεν απουσίασε φυσικά από τη συζήτηση που είχαν τα μέλη της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου με τον Κινέζο μόνιμο αντιπρόσωπο στην ΕΕ, Σονγκ Ζε. Το ζήτημα έθεσαν ευθέως οι Peter Šťastný (ΕΛΚ, Σλοβακία), Carl Schlyuter (Πράσινοι, Σουηδία), όμως από την πλευρά του, ο Σονγκ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να παραγνωρισθούν τρείς δεκαετίες “οικονομικής, πολιτικής και δημοκρατικής προόδου”.

Τόσο οι ευρωβουλευτές όσο και ο κ. Σονγκ τόνισαν πάντως τη σημασία των καλών εμπορικών σχέσεων ΕΕ – Κίνας, με τον δεύτερο να παραθέτει τέσσερις “πολλά υποσχόμενους τομείς συνεργασίας”. Είναι οι συνεχώς αυξανόμενοι Κινέζοι καταναλωτές, ο βιομηχανικός εκσυγχρονισμός, η πράσινη ανάπτυξη και η συνεργασία για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Για να ανθίσουν οι  διμερείς σχέσεις στους πράγματι πολλά υποσχόμενους τομείς που απαρίθμησε, ο Σονγκ σημείωσε ότι καλόν θα είναι να υπάρξει μεγαλύτερη “στρατηγική εμπιστοσύνη” μεταξύ ΕΕ και Κίνας, με αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή των “ανησυχιών” κάθε πλευράς: “Κάθε φορά που προκύπτουν διαφωνίες ή διαφορές στους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μας, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε σαν στρατηγικοί εταίροι, σεβόμενοι πλήρως τα συμφέρονται και τα αισθήματα της άλλης πλευράς”…. Θα πρέπει επίσης, προσέθεσε, να αυξηθεί η συνεργασία με στόχο τη δημιουργία θετικού κλίματος, χωρίς προστατευτισμούς και εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις, ώστε “να αυξηθεί το αμοιβαίο όφελος και να τονωθεί η συνεργασία”.

… και περιβάλλον

Ένα άλλο θέμα που εξετάσθηκε στη συνάντηση ήταν εκείνο της προστασίας του περιβάλλοντος, με τον Σονγκ να δηλώνει ότι την Κίνα ενδιαφέρει πολύ έντονα η Πράσινη Ανάπτυξη αν και “δυστυχώς” οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πάψουν να αυξάνονται. Ο Κινέζος διπλωμάτης σημείωσε μάλιστα ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί κάποιου είδους δεσμευτική συμφωνία στη διάσκεψη στο Κανκούν, για να προσθέσει ότι “την ευθύνη δεν φέρει η Κίνα. Είναι απολύτως σαφές ποιος είναι υπεύθυνος” για αυτή την προδιαγεγραμμένη αποτυχία.