Η Μέρα της Ποϊνσέτιας 12ης Δεκεμβρίου

 

Τα κατακόκκινα βράκτια φύλλα του, μοιάζουν σαν άνθη. Τα κίτρινα και τα πράσινα λουλούδια μεταξύ των χρωματιστών φύλλων δείχνουν ένδειξη φρεσκάδας. Τα φύλλα του αστερόμορφα, με μικροσκοπικά λουλούδια στο κέντρο, σε κόκκινο, μπορντό, ροζ, ροδακινί κίτρινο και κρεμ και τόσα ακόμη χρώματα, σχήματα και μεγέθη.

Φυτό αδύναμο και ασθενικό, ιδιαίτερα ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες, «ζητάει» φροντίδα, όπως κάθε μικρό και αδύναμο τις ημέρες των γιορτών.

Οι Γάλλοι το λένε «αστέρι της αγάπης». Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως ποϊνσέτια. Ο λόγος για το αλεξανδρινό, το πλέον δημοφιλές λουλούδι αυτή την εποχή αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων σε όλη την Ευρώπη.

Το ταξίδι της η ποϊνσέτια το ξεκίνησε στο τροπικό κλίμα στο Μεξικό, όπου το Αλεξανδρινό μεγαλώνει ως θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος.

Η δωδέκατη Δεκεμβρίου στην Αμερική, έχει καθιερωθεί ως «Μέρα της Ποϊνσέτιας», ημερομηνία που πέθανε ο Joel Poinsett, ο πρώτος πρέσβης των Η.Π.Α στο Μεξικό, που έφερε το Αλεξανδρινό στη χώρα του πριν από περίπου 200 χρόνια, οπότε και το φυτό ονομάστηκε προς τιμή του. Με αφετηρία την Αμερική, το Αλεξανδρινό ξεκίνησε το ταξίδι του στον υπόλοιπο κόσμο και στην Ευρώπη, το Αλεξανδρινό βρίσκεται αρκετά χρόνια τώρα στην κορυφή της λίστας των φυτών που μεγαλώνουν σε γλάστρα.