Η βουλευτής Dina Titus διορίζεται στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη

Ντίνα Τάιτους

Ο αρχηγός της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, Harry Reid, ανήγγειλε ότι διορίζει την βουλευτή Dina Titus στην Αμερικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη (United States Commission on Civil Rights).

Προβαίνοντας στην σχετική ανακοίνωση ο Γερουσιαστής Reid είπε ότι η Dina Titus, τόσο κατά την τωρινή θητεία της στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που λήγει τον Ιανουάριο, όσο και στα πολλά χρόνια που υπηρέτησε στην Πολιτειακή Γερουσία της Νεβάδα ήταν σθεναρός υποστηρικτής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.  Ο αρχηγός της γερουσιαστικής πλειοψηφίας πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως «η σημαντική επιτροπή» στην οποίαν την διορίζει «θα ωφεληθεί από την πείρα της Dina η οποία και είμαι βέβαιος ότι με την νέα της ιδιότητα θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της πολιτείας της και του έθνους».

Η ομογενής βουλευτής αποδεχόμενη τον διορισμό είπε ότι αισθάνεται υπερήφανη για την επιλογή της και προσβλέπει ανυπόμονα να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στην Αμερικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη, μέσω της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο που άρχισε πριν πολλά χρόνια. Όπως η ίδια μας υπενθύμισε: «Κατά την θητεία μου ως μέλους της πολιτειακής νομοθετικής εξουσίας είχα αγωνιστεί σθεναρά και ακούραστα προς υποστήριξη των αναπήρων και άλλων ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με όλο τον άλλο κόσμο». Στο σημείο αυτό η Dina Titus πρόσθεσε: «Με τον διορισμό μου στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη, θα διευρύνω τις προσπάθειες που κατέβαλα υπέρ των ατόμων με ειδικές ανάγκες για να προωθήσω την ισότητα όλων των Αμερικανών απέναντι στον νόμο».

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη διερευνά καταγγελίες για παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων και εκπονεί εκθέσεις για λογαριασμό του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική.  Ένα από τα πιο γνωστά έργα της Επιτροπής είναι η διερεύνηση καταγγελιών που διατυπώθηκαν από ορισμένους κύκλους για φυλετικές διακρίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2000 και την έκβαση της μετέπειτα επανακαταμέτρησης των ψήφων.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη απαρτίζεται από οκτώ μέλη, που προέρχονται τα μισά από το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα μισά από το Ρεπουμπλικανικό.  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διορίζει τα τέσσαρα από τα μέλη της Επιτροπής και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου τα άλλα τέσσαρα.  Ο Γερουσιαστής Reid, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της πλειοψηφίας στην Γερουσία, είχε φέτος την δυνατότητα να κάνει έναν από τους διορισμούς αυτούς.

Η Dina Titus, την οποία επέλεξε, έχει υπηρετήσει σε διάφορα αιρετά αξιώματα επί τουλάχιστον μια εικοσαετία.  Εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1988 στην Πολιτειακή Γερουσία της Νεβάδα όπου και υπηρέτησε μέχρι την ανάδειξή της στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, το 2008. Έχει διατελέσει ηγέτης της Δημοκρατικής παράταξης στην Πολιτειακή Γερουσία της Νεβάδα και έχει επίσης διδάξει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας για πάνω από 30 χρόνια.

voanews (Γιώργος Μπίστης)