Πέθανε ο εφευρέτης της βόμβας νετρονίων!
Πέθανε ο εφευρέτης της βόμβας νετρονίων!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eπασχε από καρκίνο του στομάχου

Ο Σάμιουελ Κοέν, ο αμερικανός φυσικός ο οποίος εφηύρε τη βόμβα νετρονίων, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Los Angeles Times που επικαλείται τον γιό του.

Ο Κοέν έπασχε από καρκίνο του στομάχου και πέθανε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στους New York Times τον Σεπτέμβριο είχε περιγράψει την πυρηνική βόμβα που κατασκεύασε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου το 1958 ως “το πιο λογικό και ηθικό όπλο που έχει ποτέ κατασκευαστεί”.

“Είναι το μοναδικό πυρηνικό όπλο στην ιστορία που έχει νόημα στη διεξαγωγή του πολέμου. Όταν τελειώνει ο πόλεμος, ο κόσμος παραμένει ανέπαφος”, είχε πει.

Τα όπλα νετρονίου, που απελευθερώνουν μία έκρηξη ακτινοβολίας νετρονίων αντί εκρηκτικής ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να εξοντώνουν ανθρώπους και άλλα έμβια όντα, ενώ παράλληλα προκαλούν περιορισμένες υλικές ζημιές.

Πολλοί αμερικανοί πρόεδροι απέρριψαν αυτή την τεχνολογία και ο Τζίμι Κάρτερ αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδιά του για ανάπτυξη τέτοιων κεφαλών το 1978 εν μέσω διαμαρτυριών.

Το 1981, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν έδωσε άδεια για την παραγωγή 700 κεφαλών νετρονίου για την άμυνα απέναντι στα σοβιετικά τεθωρακισμένα στην ανατολική Ευρώπη. Τα όπλα στη συνέχεια παροπλίσθηκαν.

ikypros