Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά τα ποσοστά μετάδοσης του ιού του AIDS

Rapid HIV screening test
Φωτογραφία Courtesy Journal of the American Medical Association

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα εξαιρετικά σημαντικής έρευνας για τον ιό του AIDS, στα πλαίσια της οποίας αποδείχτηκε ότι ένα νέο φάρμακο ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας μεταξύ ομοφυλοφίλων ανδρών.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση του φαρμάκου Truvada μια φορά την ημέρα, μπορεί να περιορίσει τα ποσοστά μετάδοσης του ιού του AIDS κατά 44%.  Μάλιστα οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ποσοστό αυτό αποτελεσματικότητας του φαρμάκου αυξήθηκε στο 73%, όταν η λήψη του γινόταν χωρίς καμία διακοπή απ’ τους ενδιαφερόμενους άνδρες.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτησε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα της έρευνας που, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας εποχής στον τομέα της πρόληψης του AIDS.

Από τη πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας(NIH), Άνθονυ Φάουτσι, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν, μέχρι στιγμής, μόνο ομοφυλόφιλους άνδρες και όχι άλλες πληθυσμιακές ομάδες.  Οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε ο κ. Φάουτσι, για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε άλλες ομάδες όπως οι γυναίκες και οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες.

voanews