Υπερθέρμανση και στην τροπόσφαιρα…

Φως σε μια διαμάχη που κρατά δεκαετίες ρίχνει νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι εκτός από την επιφάνεια της Γης, υπερθερμαίνεται και η τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο επίπεδο της ατμόσφαιρας.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία σχετικά με τις θερμοκρασίες της τροπόσφαιρας τα τελευταία 40 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα αυξάνεται εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα κοντά στη Γη.

Η έρευνα φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη διαμάχη που υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια και ξεκίνησε με αφορμή τη δημοσίευση μιας μελέτης, που είχε βασιστεί σε δορυφορικές παρατηρήσεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε εγείρει επιφυλάξεις για την υπερθέρμανση της τροπόσφαιρας, άσχετα με την αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης.

Οι αποκλίσεις που είχαν παρατηρηθεί τότε ανάμεσα στις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων και στις δορυφορικές παρατηρήσεις οφείλονταν στον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι παρατηρήσεις.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Dian Siedel, ερευνητής της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, εκείνη την περίοδο η μέτρηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης ήταν σχετικά εύκολη, ωστόσο η μέτρηση στη θερμοκρασία της τροπόσφαιρας ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με το Reuters, η τελευταία έρευνα δεν αφήνει αμφιβολίες για το γεγονός ότι η τροπόσφαιρα υπερθερμαίνεται και στην ουσία απαντά στους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής που αμφισβητούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίες οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Για το econews