Βρετανοί επιστήμονες έκαναν σημαντική πρόοδο για την κατασκευή ενός «μανδύα αορατότητας» α λα Χάρι Πότερ, καθώς κατασκεύασαν ένα εύκαμπτο φιλμ από μετα-υλικό, το οποίο «χειραγωγεί» με τέτοιο τρόπο το φως που πέφτει πάνω στα αντικείμενα, ώστε ουσιαστικά τα εξαφανίζει από το οπτικό πεδίο των θεατών.
Οι ερευνητές, υπό τον δρα Αντρέα Ντι Φάλκο του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία , δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό φυσικής «New Journal of Physics ». Άλλοι φυσικοί, όπως ο καθηγητής Όρτγουιν Ες του Imperial College του Λονδίνου, χαιρέτισαν το επίτευγμα ως «τεράστιο βήμα προόδου».
Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί και άλλα μετα-υλικά με στόχο την αορατότητα, ήταν όμως άκαμπτα και, επιπλέον, λειτουργούσαν σε μεγαλύτερα μήκη κύματος στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και όχι με το ορατό φως, όπως αυτή τη φορά.
Οι βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λεπτό φιλμ από πολυμερές, που περιέχει μικροσκοπικές δομές, οι οποίες δίνουν στο υλικό το χαρακτηριστικό ενός εύκαμπτου τρισδιάστατου μετα-υλικού που «απωθεί» το φως, το οποίο πέφτει πάνω του και το κάνει να «ρέει» προς άλλες κατευθύνσεις, με συνέπεια το αντικείμενο (που δεν «απορροφά» πια το φως) να γίνεται «αόρατο».
Το συγκεκριμένο μετα-υλικό, που ονομάστηκε Metaflex, έχει αποτελέσματα με μήκη κύματος φωτός περίπου 620 νανομέτρων. Το ορατό φως, που επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν γύρω τους, έχει μήκη κύματος από 400 έως 700 νανόμετρα, ανάλογα με τα χρώματα των αντικειμένων.
Προς το παρόν πάντως, όπως είπε ο Ες, «ο Χάρι Πότερ θα πρέπει να περιμένει», καθώς η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί και έτσι δεν μπορεί ακόμα να μιλάει κανείς για κανονικό «μανδύα αορατότητας», αλλά έχει ήδη έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τεχνολογία των μετα-υλικών μπορεί να βρει εφαρμογές στα οπτικά και στα ενδύματα και, φυσικά, μπορεί να αξιοποιηθεί από το στρατό.
Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο