Μικροσκοπικές σαν τους κόκκους του αλατιού οι νέες μπαταρίες

 

 

Μπαταρίες μικρές σαν τους κόκκους του αλατιού αναπτύσσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Αν και δεν αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στην αγορά, αυτές οι μικροσκοπικές μπαταρίες φαίνεται πως θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν από ένα μικρο-ρομποτ μέχρι ιατρικά εμφυτεύματα.

«Προσπαθούμε να πετύχουμε την ίδια πυκνότητα ισχύος με την ενεργειακή πυκνότητα της παραδοσιακής μπαταρίας ιόντων λιθίου» τόνισε σε δηλώσεις της η Jane Chang, μηχανικός του UCLA που συμμετέχει στην ανάπτυξη των νέων μπαταριών.

Το μυστικό της επιτυχίας των μικροσκοπικών μπαταριών ιόντων λιθίου βρίσκεται στη χρήση νανο-καλωδίων, που δημιουργούν μια τρισδιάστατη αρχιτεκτονική.

Οι περισσότερες μπαταρίες σήμερα έχουν δισδιάστατη αρχιτεκτονική, γεγονός που σημαίνει ότι με τη δημιουργία τριών διαστάσεων η μπαταρία κερδίζει χώρο και μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια.

«Οι μπαταρίες που είναι μικρές όπως ο κόκκος του αλατιού μπορούν να τροφοδοτήσουν αισθητήρες που ανιχνεύουν ιούς, χημικά και άλλα», δήλωσε στο msnbc ο Philip Collins, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Αν και το σχέδιο είναι πολλά υποσχόμενο, οι επιστήμονες πρέπει να κατασκευάσουν πρώτα τις μικροσκοπικές μπαταρίες για να ελέγξουν τη λειτουργία τους. Η άνοδος και η κάθοδος έχουν ήδη κατασκευαστεί, ωστόσο τα κομμάτια πρέπει να συναρμολογηθούν και να δοκιμαστούν.

ΠΗΓΗ: econews