Επιστολή Γκάιτνερ προς την G20

 

 Επιστολή Γκάιτνερ προς την G20

Οι χώρες με συνεχιζόμενη αυξητική πορεία του εμπορικού τους πλεονάσματος πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις της συναλλαγματικής πολιτικής τους ώστε να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, επισημαίνει σε επιστολή του προς την G20 ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

“Οι χώρες της G20 με συνεχιζόμενο πλεόνασμα πρέπει να προχωρήσουν σε δομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και σε αλλαγές στην πολιτική των συναλλαγματικών τιμών για να ενισχύσουν τις εσωτερικές πηγές ανάπτυξης και να στηρίξουν την παγκόσμια ζήτηση”, επισημαίνεται στην επιστολή, η οποία δεν απευθύνεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Αντίθετα, οι χώρες με μεγάλα εμπορικά ελλείμματα θα πρέπει να αυξήσουν την αποταμίευση, ενισχύοντας τις εξαγωγές και περιορίζοντας τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο αμερικανός υπουργός συμμετείχε στη σύνοδο της G7 στην πόλη Γκιεονγκζού, στη Νότια Κορέα, ενόψει της συνόδου του G20, με στόχο την εκτόνωση της έντασης για το θέμα των ισοτιμιών μεταξύ των κυριοτέρων νομισμάτων.