Η γερμανική Κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ να αποδεχτούν τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για να διασφαλισθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Την περασμένη Δευτέρα, η Καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν για τους νέους κανόνες που θα διέπουν την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε συμφωνία και στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για το ίδιο θέμα υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο κ. Σαρκοζί δέχτηκε την πρόταση της κυρίας Μέρκελ για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να προβλέπεται μια διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού καθώς και ο αποκλεισμός από το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των χωρών που παραβαίνουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες. Σε αντάλλαγμα, η κυρία Μέρκελ δέχτηκε την πρόταση της Γαλλίας να μην επιβάλλονται αυτόματα πρόστιμα στις χώρες που υπερβαίνουν το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα ή δεν μειώνουν το χρέος τους σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά να προβλέπεται μία πολιτική απόφαση από την πλειοψηφία των χωρών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις σε αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας φέρεται να έχει η Μεγάλη Βρετανία, αλλά το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπήρχαν χθες ενδείξεις από το Λονδίνο ότι η βρετανική Κυβέρνηση θα αποδεχόταν “περιορισμένες” μεταβολές που αφορούν την Ευρωζώνη, εφόσον δεν επηρεάζουν άμεσα τη χώρα. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο παραδέχονται, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το σύστημα των κυρώσεων που συμφωνήθηκε είναι κατώτερο αυτού που θα ήθελαν, αλλά τόνισαν ότι δεν υπήρχε πλειοψηφία στην ΕΕ για την επιβολή αυτόματων κυρώσεων.
Η πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης θα περιληφθεί στις προτάσεις του Προέδρου της ΕΕ προς τους Πρωθυπουργούς των “27” που θα συνεδριάσουν στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ η Γερμανία ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία τους για το νέο σύστημα κυρώσεων. Η άποψη της Γερμανίας είναι ότι η αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν χρειάζεται να γίνει με πάνω από δύο ή τρεις προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προστεθούν ως παράρτημα στην αναμενόμενη συνθήκη ένταξης της Κροατίας.
ikkypros