Μετατίθεται ο ‘παπάς κατά της Καμόρα’ Ανιέλο Μαγκανέλο από τη Νάπολη στη Ρώμη

Μετατίθεται  ο 'παπάς κατά της Καμόρα'
Ο πατέρας Ανιέλο Μαγκανέλο

Ο πατέρας Ανιέλο, ο «παπάς κατά της Καμόρα», μετατίθεται από τη Νάπολη στη Ρώμη. Οι πιστοί διαμαρτύρονται και ο ίδιος κάνει λόγο για «ψυχολογικό βιασμό»

Την αντίδραση των πιστών και πολλών διανοουμένων, προκάλεσε, στην Ιταλία, η μετάθεση από τη Νάπολη στη Ρώμη του καθολικού ιερέα Ανιέλο Μαγκανέλο, 52 ετών, γνωστού ως «Prete anticamorra», παπά κατά της Καμόρα. Ο πατέρας Ανιέλο, εδώ και δεκαέξι χρόνια ιερουργούσε στην περιοχή της Σκαμπία, έξω από τη Νάπολη, γνωστή για τη διακίνηση ναρκωτικών και την παρουσία νονών της ναπολιτάνικης μαφίας, της Καμόρα. Με τις δηλώσεις, την κοινωνική του στράτευση και τις δραστηριότητές του, συνέβαλε στην επιτυχία σειράς διαδηλώσεων κατά της Καμόρα, και στη «διάσωση» εκατοντάδων νέων που αντιστάθηκαν στον πειρασμό της παρανομίας και του εύκολου κέρδους. «Αισθάνομαι να βιάζομαι ψυχολογικά, εξαιτίας της διακοπής της αποστολής μου που ξεκίνησα μαζί σας και δεν μου επιτρέπεται να ολοκληρώσω», δήλωσε ο καθολικός κληρικός, στο τελευταίο του κήρυγμα στη Σκαμπία.

Οι πιστοί της ενορίας του, με συνεντεύξεις τους στα μέσα ενημέρωσης, διαδηλώσεις και γραπτές εκκλήσεις, ζήτησαν την παραμονή του πατέρα Ανιέλο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του ιταλικού Νότου. Η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας, όμως, δεν θέλησε να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση. «Πρόκειται για φυσική εναλλαγή προσώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας», έκανε γνωστό η θρησκευτική αποστολή Don Guanella, στην οποία ανήκει ο παπάς. Κατά την αποχώρησή του, τα παιδιά της Σκαμπία για να τον αποχαιρετίσουν ετοίμασαν θέαμα με βεγγαλικά και βαρελότα.

Μιλώντας στην εκπομπή Le Iene, του τηλεοπτικού ομίλου Μπερλουσκόνι, ο «κληρικός κουράγιο» υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια, δέχθηκε σαφείς και άμεσες απειλές από τους μαφιόζους της Νάπολης, τουλάχιστον τρεις φορές. Κατά την πιο πρόσφατη, ήταν σαφές ότι οι νονοί της Καμόρα επιθυμούσαν τη μετάθεσή του σε άλλη, λιγότερο καυτή περιοχή». «Τώρα, πιθανότατα, οι αρχιμαφιόζοι, θα νιώθουν ικανοποιημένοι», συμπλήρωσε ο πατέρας Ανιέλο, ο οποίος επανέλαβε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Σκαμπία, ακόμη και ως απλός ιερέας και ως βοηθός του νέου υπεύθυνου της «ιστορικής» ενορίας του. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Καθολική Εκκλησία είναι να αρνηθεί τη θεία κοινωνία στους μαφιόζους και σε όσους τους υποστηρίζουν», δήλωσε, τέλος, ο 52χρονος ιερέας.

ikypros