Η ισλανδική κυβέρνηση
Δεν θα ζητήσει πρόσθετες δόσεις

Η ισλανδική κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην εκταμιεύσει πρόσθετες δόσεις από δάνεια που έχει λάβει από σκανδιναβικές χώρες, συνολικού ύψους 1,78 δισ.ευρώ, από τα οποία στα τέλη του 2009 εκταμιεύθηκαν μόνον 300 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε στο Ρέικιαβικ σήμερα μία κυβερνητική πηγή.

“Αναλογιζόμαστε τα υπέρ και τα κατά αυτής της υπόθεσης, διερωτώμεθα δε εάν πραγματικά χρειαζόμαστε όλο αυτό το ποσό από τις χώρες της Σκανδιναβίας”, τόνισε η ίδια πηγή, του υπουργείου της Οικονομίας, που ζήτησε να μείνει ανώνυμη.

“Στο μέλλον μπορούμε να λάβουμε μιάν απόφαση εκταμίευσης κι άλλης δόσης του δανείου”, πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί καμία απολύτως ημερομηνία.

Ο ισλανδικός τραπεζικός τομέας κατέρρευσε κυριολεκτικά, όταν οι Βρετανοί κι οι Ολλανδοί καταθέτες ζήτησαν στη σκιά της κρίσης τις καταθέσεις τους, αθρόα, περίπου 3,8 δισ.ευρώ, οπότε η Ισλανδία δανειοδοτήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και από το ΔΝΤ και από τις σκανδιναβικές χώρες.

Συνέβη το ΔΝΤ να εκταμιεύσει την τρίτη δόση του δανείου του, από 2,1 δισ.δολάρια με πάρα πολλή μεγάλη καθυστέρηση, τελικά φέτος τον Απρίλιο.

Ας σημειωθεί ότι με ένα δημοψήφισμα με τη συντριπτική πλειοψηφία του 93% οι πολίτες απέρριψαν το ενδεχόμενο οι ισλανδικές τράπεζες να αποπληρώσουν αυτές τις ‘χαμένες’ τραπεζικές καταθέσεις αλλοδαπών. Πληθαίνουν παράλληλα οι φωνές η χώρα να ζητήσει ένταξη από την ΕΕ, που αποκλείει κάτι τέτοιο, εάν πριν δεν λυθεί σωστά το θέμα της αλιείας του βακαλάου.