Καρέκλα με φωνή και άποψη
ChairRippleΑν πονά η μέση σας, γιατί κάθεστε πολύ ώρα ακίνητοι ή έχετε λάθος στάση, προσοχή γιατί μπορεί να επέμβει η καρέκλα σας. Γερμανός εφευρέτης κατασκεύασε μια καρέκλα, η οποία παράγει ήχους -ειδοποιώντας, έτσι, τους καθημένους της πότε πρέπει να μετακινηθούν. Ο Ρίστο Κόιβα κατασκεύασε την «Intelli Chair» μετά από έρευνα πάνω στη χρήση ηχητικών σημάτων για τη μετάδοση πληροφοριών και με τη συνεργασία επιστημόνων του πανεπιστημίου Bielefeld της βορειοδυτικής Γερμανίας.

«Τέσσερις ευαίσθητοι αισθητήρες στο κάθισμα της καρέκλας και άλλοι τέσσερις στην πλάτη της καταγράφουν με ποιό τρόπο κάθεται ο χρήστης. Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν αποστέλλονται σε υπολογιστή μέσω ηλεκτρονικής υπομονάδας Bluetooth», εξηγεί.

 

Αν η καρέκλα αντιληφθεί ότι ο χρήστης της κάθεται σε κακή στάση ή για πολύ ώρα ακίνητος, αρχίζει να παράγει ήχους, για να τον ενημερώσει ότι πρέπει να αλλάξει στάση.

 

Ο συνεργάτης του Κόιβα, φυσικός και ειδήμων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Τόμας Χέρμαν λέει ότι η εφεύρεσή του προορίζεται κυρίως για χρήση σε οικιακά γραφεία -αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού.

«Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σχολικές τάξεις, ή σε μεγάλα γραφεία για να βελτιώσει τον όγκο εργασίας, καθορίζοντας πότε πρέπει να κάνουν διάλλειμμα οι υπάλληλοι», λέει ο 40χρονος.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ρόιτερς