Καθυστέρηση πληρωμών: για το ΕΚ το γοργόν και χάριν έχει

  • Όλοι οι λογαριασμοί θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 30 ημερών ή 60 ημερών
  • Πρόστιμα για τους παραβάτες
Τέλος στις καθυστερημένες πληρωμές βάζει το ΕΚ ©BELGA_imagebroker_uwe umstatter

Τέλος στις καθυστερημένες πληρωμές βάζει το ΕΚ ©BELGA_imagebroker_uwe umstatter

Όταν τα πράγματα πάνε καλά, μια μικρή καθυστέρηση πληρωμής δεν είναι το τέλος του κόσμου. Τα πράγματα όμως δεν πάνε καλά, οι καθυστερήσεις πολλαπλασιάζονται και για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα καθυστερημένο γραμμάτιο μπορεί να γίνει υπόθεση ζωής και θανάτου. Το ΕΚ ενέκρινε έτσι στις 5 Οκτωβρίου νέους κανόνες για τις καθυστερημένες πληρωμές με στόχο να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να εισπράττουν εγκαίρως ότι τους οφείλεται.

Η απόφαση που εγκρίθηκε από το ΕΚ κατόπιν συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο, προβλέπει εξόφληση, υπό την απειλή προστίμου, όλων των οφειλών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εντός 30 ημερών. Σε περίπτωση που συμφωνήσουν σχετικά και οι δύο συμβαλλόμενοι τότε η πληρωμή μπορεί να γίνει εντός το πολύ 60 ημερών, ενώ το ίδιο όριο των 60 ημερών ισχύει για τις πληρωμές ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών λόγω των καθυστερήσεων που πάντα υπάρχουν στην ασφαλιστική κάλυψη.

Παράλληλα προβλέπεται ότι η επίσημη παραλαβή προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών για να μην έχει τη δυνατότητα ο αγοραστής να καθυστερήσει την πληρωμή με τη δικαιολογία ότι ακόμα εξετάζει αν το προϊόν (ή η υπηρεσία) ήταν σύμφωνο με τις προδιαγραφές που είχε θέσει.

Σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το βασικό επιτόκιο συν 8%μαζί με 40 ευρώ για έξοδα.

Σημειώνει έτσι η εισηγήτρια Barbara Weiler (Σοσιαλιστές, Γερμανία) ότι “το ΕΚ εξασφάλισε πραγματική ισονομία, προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα είναι πια υποχρεωμένες να υποδύονται τους τραπεζίτες του δημοσίου και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΕΚ επέμεινε ιδιαίτερα να μην επιτραπεί στον δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο, να καθυστερεί πληρωμές άνω των 60 ημερών και αυτό απετέλεσε τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν απλώς ενόχληση: μπορούν να οδηγήσουν μικρότερες επιχειρήσεις στη χρεοκοπία και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την απροθυμία των τραπεζών να παρέχουν δάνεια κίνησης στις επιχειρήσεις που περιμένουν από τους πελάτες τους να εξοφλήσουν τις οφειλές που έχουν προς αυτούς.

Η νομοθεσία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την ολομέλεια του ΕΚ εντός του μηνός για να ενσωματωθεί στη συνέχεια στις εθνικές νομοθεσίες και να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ για όλους. Αναμένεται δε να έχει ουσιαστικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για το δημόσιο και τις επιχειρήσεις του.