Νέο πλανητικό σύστημα εντόπισαν επιστήμονες
exoplanitesΔύο νέους πλανήτες, έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα, οι οποίοι θα μπορούσαν να συγκριθούν με τον Κρόνο και που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, το οποίο μοιάζει με τον ήλιο, ανακάλυψαν αστροφυσικοί με το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό στο ηλιακό σύστημα να υπάρχει και ένας τρίτος μικρότερος πλανήτης, το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο με της Γης. Ο συγκεκριμένος πλανήτης, η ύπαρξη του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στο άστρο.

Η ανακάλυψη των ερευνητών δημοσιεύθηκε στο ‘Science Express’, στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Science και ανέφεραν ότι οι δύο γιγάντιοι πλανήτες που ονομάστηκαν Κέπλερ-9b και Κέπλερ-9c περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους σε 19,2 και 38,9 ημέρες αντίστοιχα.

 

Ωστόσο, η ταχύτητα περιστροφής τους δεν είναι σταθερή. Ποικίλλει από 4 έως 39 λεπτά ανά περιστροφή. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, αυτό γίνεται εξαιτίας της ισχυρής βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο πλανητών.

Το νέο ηλιακό σύστημα βρίσκεται περισσότερα από δύο χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη και το οποίο ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9, 460 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ