Ένα χάμπουργκερ σερβιρισμένο με μία στατίνη


Οι στατίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, η οποία συνδέεται με διατροφή πλούσια σε λιπαρά, μπορούν να προτείνονται ως συνοδευτικά των γευμάτων, όπως γίνεται τώρα με τη μαγιονέζα ή την κέτσαπ, αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα μίας ομάδας του βρετανικού πανεπιστημίου Imperial.

«Οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού καλό θα ήταν να μοιράζουν δωρεάν χάπια που μειώνουν τη χοληστερίνη (στατίνες) στους πελάτες τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από το κορεσμένο λίπος των φαγητών που σερβίρουν», προτείνουν βρετανοί καρδιολόγοι.

Πάντως, το βρετανικό Ίδρυμα Καρδίας δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την πρόταση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτερ Ουάισμπεργκ, «δεν μπορούμε να λάβουμε κυριολεκτικά υπ’ όψιν μας τον ισχυρισμό, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού μπορούν να εξουδετερωθούν με μία δόση στατίνων κατά της χοληστερίνης». «Οι στατίνες δεν εξουδετερώνουν όλες τις ανθυγιεινές επιδράσεις ενός χάμπουργκερ και μιας μερίδας πατάτες. Είναι καλύτερο να αποφεύγει κανείς εντελώς τη διατροφή με κορεσμένα λιπαρά. Εν τούτοις, υπολογίσαμε ότι όσον αφορά την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, η λήψη στατίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά περίπου τον ίδιο βαθμό κατά τον οποίο τον αυξάνει ένα γεύμα σε φαστ φουντ» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ντάρελ Κόλινς, από το Imperial College του Λονδίνου.

Η πρόταση της ομάδας του Κόλινς, δημοσιευμένη στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Cardiology, δεν βρήκε σύμφωνους όλους του καρδιολόγους.

Ο Πίτερ Ουάισμπεργκ, διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, επιμένει ότι ο σωστός τρόπος μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση.

«Οι στατίνες είναι φάρμακα ζωτικής σημασίας για ανθρώπους με καρδιακή νόσο και για όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνισή της. Δεν είναι όμως πανάκεια», αναφέρει ο έγκριτος καρδιολόγος.

Άλλοι, πάλι, ειδικοί εκτίμησαν ότι οι στατίνες στα ταχυφαγεία θα έδιναν στον κόσμο ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας.

Οι στατίνες χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η χρήση τους όμως από υγιείς ενήλικες δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά, οπότε δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα βάσει των οποίων θα μπορούσε κάποιος να εκδώσει νέες οδηγίες.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χορήγηση στατινών σε όλους τους μεσήλικες, θα μείωνε τη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου, ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες δεν σώζουν ζωές σε άτομα χωρίς καρδιακή νόσο, αλλά περιορίζουν τον κίνδυνο για μη θανατηφόρο έμφραγμα.