Έκθεση της Σαγκάης 2010: επιτυχής παρουσία της ΕΕ

Περίπτερο της ΕΕ στην έκθεση της Σαγκάης 2010 © EU

Η ΕΕ επιβεβαιώνει, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης, τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις τεχνολογίες αιχμής για την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων.

Η παγκόσμια έκθεση της Σαγκάης Englishfrançais , η πρώτη εκτός Ευρώπης στην οποία συμμετέχει η ΕΕ, βρίσκεται ήδη στο μέσον της λειτουργίας της και έχει προσελκύσει 37 εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διάφορες πτυχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η έκθεση παρουσιάζει τις μελλοντικές επιλογές για τον μισό περίπου πληθυσμό του πλανήτη, καθώς σήμερα ένας στους δύο ανθρώπους στη γη κατοικεί σε πόλη και η τάση αυτή αυξάνεται συνεχώς.

Με βάση το σύνθημα της έκθεσης “Μια καλύτερη πόλη για μια καλύτερη ζωή”, η ΕΕ παρουσιάζει εδώ και τρεις μήνες στα 30.000 περίπου άτομα που επισκέπτονται το περίπτερό της κάθε ημέρα το όραμά της για τις βιώσιμες μητροπόλεις του αύριο.

Στο περίπτερο που μοιράζεται η ΕΕ με το Βέλγιο, English οι επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν τα πέντε εκατομμύρια, θα ενημερωθούν μέσω τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης για την “πράσινη Ευρώπη” και για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ σχετικά με το αστικό περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

Για να υπογραμμίσει την εμπορική σημασία του τομέα των τεχνολογιών περιβάλλοντος, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ επισκέφθηκε στο τέλος Ιουλίου την έκθεση, στο πλαίσιο των “Ημερών Εμπορίου”. Η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εξαγωγική αγορά της Ευρώπης. Το 2009 οι εξαγωγές της Ευρώπης στη χώρα αυτή ανήλθαν σε 82 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ευρωπαίοι και κινέζοι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το θέμα “Μια πιο πράσινη Ευρώπη για έναν πιο πράσινο κόσμο” και να συζητήσουν τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας στον τομέα της ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν, τους επόμενους τρεις μήνες, την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού φεστιβάλ όπερας στις αρχές Σεπτεμβρίου, καλλιτέχνες από την ΕΕ θα μεταφέρουν στο περίπτερο της ΕΕ την ατμόσφαιρα των σημαντικότερων ευρωπαϊκών λυρικών σκηνών. Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νύχτας τεχνών, νέοι καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη θα μετατρέψουν το ευρωπαϊκό περίπτερο σε μια τεράστια υπαίθρια μουσική σκηνή.

Στο δεύτερο και τελευταίο τρίμηνο της έκθεσης θα υπάρχει και πάλι ποδόσφαιρο στο πρόγραμμα. Καθόλη τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου, μεταδίδονταν απευθείας σε γιγαντοοθόνη όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στο περίπτερο Βελγίου-ΕΕ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου στο ίδιο περίπτερο θα διοργανωθεί για τους ποδοσφαιρόφιλους φεστιβάλ ποδοσφαίρου υπό την αιγίδα του προέδρου της UEFA και προϊσταμένου του ευρωπαϊκού περιπτέρου Μισέλ Πλατινί.