Γερμανία: Το 62% των Γερμανών πιστεύει ότι ο συνασπισμός της Αγγελα Μέρκελ θα διαλυθεί

 

 

Περίπου τα δύο τρίτα των Γερμανών (το 62%) θεωρούν ότι μετά το φιάσκο της προεδρικής εκλογής, η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ “δεν θα επιβιώσει για πολύ”, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

 

Το 68% των Γερμανών θεωρεί “χαστούκι” για την Αγγελα Μέρκελ το γεγονός ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Κρίστιαν Βουλφ δεν εξελέγη παρά με την τρίτη ψηφοφορία, την στιγμή που ο συνασπισμός CDU-CSU-FDP διαθέτει θεωρητικά επαρκή πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί κατά την πρώτη ψηφοφορία.

 

Για περισσότερο από τα τρία τέταρτα των Γερμανών (77%) “η Αγγελα Μέρκελ δεν έχει πλέον τον έλεγχο του συνασπισμού της” και μόνο το 31% θεωρεί ότι “τώρα, μετά την εκλογή του νέου προέδρου, η κυβέρνηση θα εκκινήσει από νέα αφετηρία”.

 

Ο Εντμουντ Στόιμπερ, βαρώνος του CSU, συνέκρινε τον κυβερνητικό συνασπισμό με την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλλίας που αποχώρησε γρήγορα από το Μουντιάλ 2010 έπειτα μια αποτυχημένη εμφάνιση που πλαισιώθηκε από διαμάχες ανάμεσα στους παίκτες, τη διοίκηση και τις αρχές, που εξελίχθηκαν σε εθνικό δράμα.

 

Μια ομάδα από “εξέχοντες μεμονωμένους παίκτες δεν μπορεί να λειτουργήσει”, δήλωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Εντμουντ Στόιμπερ.

 

Το κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν συνολικά το 57% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

 

Το SPD σημειώνει την καλύτερη επίδοσή του από τον Φεβρουάριο 2008 και εξασφαλίζει το 30% της πρόθεσης ψήφου, οι Πράσινοι το 17% και το κόμμα της αριστεράς Die Linke το 10%.

 

To SPD μαζί με τους Πράσινους, που κυβέρνησαν μαζί υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005) εξασφαλίζουν το 47% των ψήφων, που αποτελεί ρεκόρ μετά το 2002. Ο συνασπισμός της Αγγελα Μέρκελ περιορίζεται στο 38% των ψήφων (33% για το CDU-CSU και 5% για το FDP).