Γερμανία: Ο Βουλφ υποψήφιος της Μέρκελ για την προεδρία αποτυγχάνει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο

 

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν κατάφερε να εκλέξει από τον πρώτο γύρο τον υποψήφιό της, τον Κρίστιαν Βουλφ, στην προεδρία της Γερμανίας και ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί εντός της ημέρας.

 

Ο 51χρονος Χριστιανοδημοκράτης Βουλφ, ο οποίος ήταν ως τώρα επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας (βόρεια Γερμανία), πήρε μόνο 600 ψήφους.

 

Για να εκλεγεί χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία της ομοσπονδιακής συνέλευσης, ενός σώματος 1.244 εκλεκτόρων αποτελούμενο από τους 622 βουλευτές της Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και από ίσο αριθμό αντιπροσώπων που διορίζονται από τα δεκαέξι περιφερειακά κοινοβούλια.

 

Ο συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελευθέρων (CDU-CSU-FDP) της Άγκελας Μέρκελ διαθέτει μαθηματικά είκοσι ψήφους περισσότερες στους κόλπους αυτού του εκλεκτορικού σώματος και τελικά η εκλογή του Κρίστιαν Βουλφ θεωρείται δεδομένη.

 

Όμως η διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου αποτελεί σοβαρή αποτυχία της καγκελαρίου, ο συνασπισμός της οποίας βρίσκεται στην εξουσία μόλις από το Νοέμβριο, αλλά κλυδωνίζεται από σοβαρές διαφωνίες.