“Όλοι πίσω” η πολιτική της Ιταλίας για τους λαθρομετανάστες

«Tutti Indietro – Όλοι, πίσω», είναι το βιβλίο – ντοκουμέντο της Λάουρα Μπολντρίνι. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στιγματίζει την πολιτική μεταναστών στην Ιταλία.

 

Αφορμή του βιβλίου της Λάουρα Μπολντρίνι είναι η απέλαση 227 λαθρομεταναστών από την Ιταλία κατευθείαν στη Λιβύη, πέρσι το Μάιο. Απέλαση που η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι επικρότησε και χαρακτήρισε «ιστορική». Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό υποδοχής προσφύγων.

Η Λάουρα Μπολντρίνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιταλία, υπογράμμισε στην παρουσίαση του βιβλίου της ότι η πολιτική αυτή είναι «άλμα προς τα πίσω, σοβαρό πισωγύρισμα», διότι έτσι πλήττεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι αξίες στις οποίες στηρίζεται «στο δικαίωμα του σεβασμού του συνανθρώπου μας, η αρχή του ανθρωπισμού και η αλληλεγγύη.»

 

Χρονικό της λαθρομετανάστευσης και της προσφυγιάς

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Με το βιβλίο της η κ. Μπολντρίνι ανατρέπει πια με στοιχεία και γεγονότα το στερεότυπο που κυριαρχεί στα ιταλικά ΜΜΕ και την κοινή γνώμη ότι μόνον η Ιταλία είναι αναγκασμένη να δίνει άσυλο σε όλους τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες που την κατακλύζουν και αποδεικνύει ότι υπάρχουν χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία, που δίνουν άσυλο σε περισσότερους πρόσφυγες.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως θεωρεί υποχρέωσή της τη δημοσιοποίηση στοιχείων για «το χρονικό της λαθρομετανάστευσης και της προσφυγιάς: της βίας, των συγκρούσεων και των πολιτικών διώξεων». Γιατί είναι ελάχιστοι οι Ιταλοί που γνωρίζουν επακριβώς τη βιογραφία των προσφύγων, αν και η πλειονότητά τους θεωρεί «τρομερή απειλή για την ασφάλεια της Ιταλίας».

 

Σίλβιο  ΜπερλουσκόνιBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΗ κ. Μπολντρίνι καταγγέλλει στο βιβλίο της κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι στην Ιταλία δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και ανάμεσα στους οικονομικούς και τους πολιτικούς πρόσφυγες. Γύρω στο 70% εκείνων που προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία με μια βάρκα ή τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων κάνουν αίτηση για παροχή ασύλου. Οι μισές από τις αιτήσεις εγκρίνονται. Με τη νέα πολιτική των απ’ ευθείας απελάσεων η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στερεί από τους ανθρώπους αυτούς το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Δεν πρόκειται επομένως για νίκη της ιταλικής κυβέρνησης στη μάχη εναντίον των λαθρομεταναστών, αλλά για στρέβλωση των γεγονότων. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν και τώρα να περάσουν στην Ιταλία και σε κάθε χώρα με μια κανονική τουριστική βίζα. Το ζητούμενο είναι άλλο: στην Ευρώπη του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού πλήττεται έτσι θανάσιμα το δικαίωμα του ασύλου.

 

DW-WORLD.DE