Πέθανε ο εφευρέτης του ΑΤΜ

Ένας Σκωτσέζος που θεωρείται ο δημιουργός του πρώτου στον κόσμο μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων, το οποίο έμελλε να εξελιχτεί στα σημερινά πανταχού παρόντα τραπεζικά μηχανήματα ΑΤΜ, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Ο Τζον Σέφερντ-Μπάρον άφησε την τελευταία πνοή του σε ένα νοσοκομείο στην πρωτεύουσα των Χάιλαντς Ινβερνές, μετά από σύντομη ασθένεια.

Ο Σέφερντ-Μπάρον άρχισε να σκέφτεται έντονα το πρόβλημα της ανάληψης χρημάτων σε ώρες που οι τράπεζες ήσαν κλειστές, όταν ο ίδιος κλειδώθηκε έξω από την τράπεζά του. Η κρίσιμη στιγμή του «εύρηκα» του ήρθε, καθώς έκανε μπάνιο, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία.

«Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να παίρνω τα χρήματά μου, οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι στον κόσμο. Τότε μου ήρθε η ιδέα της χρησιμοποίησης ενός μηχανήματος που δίνει σοκολάτες και της αντικατάστασης της σοκολάτας με χρήματα».

Η βρετανική τράπεζα Barclays ανέλαβε να στηρίξει την υλοποίηση της ιδέας και το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) εγκαταστάθηκε σε μια τράπεζα του Λονδίνου το 1967, δίνοντας στους πελάτες μέχρι δέκα λίρες τη φορά.

Οι πλαστικές τραπεζικές κάρτες ανάληψης δεν είχαν ακόμα τότε εφευρεθεί και το ΑΤΜ αναγκαστικά χρησιμοποιούσε ειδικές επιταγές εμποτισμένες με άνθρακα 14, μια ελαφρώς ραδιενεργή ουσία. Το μηχάνημα ταίριαζε την επιταγή με ένα προσωπικό κωδικό (ΡΙΝ) που πληκτρολογούσε ο πελάτης.

Ο εφευρέτης του ΑΤΜ, σε συνέντευξή του το 2007, είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για την υγεία από τις ραδιενεργές επιταγές (στην εποχή τους ακόμα δεν ήταν γνωστό το πρόβλημα) λέγοντας, «υπολόγισα αργότερα ότι θα έπρεπε να φας 136.000 τέτοιες επιταγές, για να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην υγεία σου».

Αρχικά ο εφευρέτης ήθελε το ΡΙΝ να αποτελείται από έξι ψηφία, αλλά η γυναίκα του, σε μια κουβέντα που είχαν στο τραπέζι της κουζίνας, τον συμβούλεψε να μην ξεπερνά τα τέσσερα, γιατί αλλιώς η ίδια δεν θα μπορούσε να θυμάται τον κωδικό – κι έτσι η κυρία Σέφερντ-Μπάρον μας έσωσε και μέχρι σήμερα πρέπει να θυμόμαστε τέσσερα μόνο νούμερα!

Σήμερα πια σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια μηχανήματα ΑΤΜ και δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά.