Δολοφονικό αμόκ συγκλονίζει τη Βρετανία

Σε κατάσταση σοκ η Βρετανία μετά το μακελειό με 12 νεκρούς που προκάλεσε ένας 52χρονος στην Δυτική Κάμπρια, στην περιοχή των Λιμνών, μια από τις πιο ειδυλλιακές και τουριστικές περιοχές στη βόρεια Αγγλία.

 

Δράστης ο Ντέρεκ Μπερντ που καταλήφθηκε από αμόκ και σκότωνε αδιακρίτως όποιον έβρισκε μπροστά του. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ήταν ένα άτομο καθ` όλα φυσιολογικό, αυτό που λένε «άνθρωπος της διπλανής πόρτας».

 

Η ανταποκρίτρια της Μαρία Καστρισιανάκη μεταδίδει από το Λονδίνο:

 

Κληρονομικές διαφορές ή φιλονικία με συνάδελφο;

 

Ο Ντέρεκ  Μπέρντ

Ο Ντέρεκ Μπέρντ


Τα κίνητρα πίσω από την πρωτοφανή αιματοχυσία στην ανατολική Κάμπρια, ερευνά η βρετανική αστυνομία. Μια εκδοχή θέλει τον δράστη Ντέρικ Μπέρντ, να έχει διαφορές με συγγενείς του για το περιεχόμενο κάποιας διαθήκης. Μια δεύτερη εκδοχή είναι η φιλονικία με συνάδελφό του, οδηγό ταξί. Πιθανότατα, ο καυγάς με τον συνάδελφό του να πυροδότησε μια συσσωρευμένη οργή που αφορά την προσωπική του ζωή. Ο δράστης ήταν χωρισμένος, πατέρας δύο παιδιών και ζούσε μόνος. Η εξαγωγή αυτών των πρώτων συμπερασμάτων βασίζεται στην επιλογή των αρχικών θυμάτων του Μπερντ που ήταν κατά σειράν ο δίδυμος αδελφός του, ο συμβολαιογράφος της οικογένειας και ο ταξιτζής με τον οποίο είχε την προηγουμένη συγκρουστεί. Μετά από τους τρεις πρώτους φόνους, ο δράστης επιδόθηκε σε μια έξαλλη πορεία, πυροβολώντας στην τύχη κατά περαστικών, πριν καταλήξει σε δασική περιοχή όπου έθεσε τέρμα στη ζωή του. Τελικός απολογισμός, 12 νεκροί και 25 τραυματίες, τρεις εκ των οποίων είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Τέτοιου είδους περιστατικά δεν συνηθίζονται στη Βρετανία. Τελευταία μαζική δολοφονία είχε σημειωθεί το 1996 στο Νταμπλέιν της Σκοτίας, όταν παρανοϊκός δολοφόνος εισέβαλε σε σχολείο και σκότωσε 16  μαθητές. Η ιδιαιτερότητα της χθεσινής τραγωδίας είναι ότι προκλήθηκε από ένα άτομο κοινωνικά συμβατικό, έναν καθημερινό άνθρωπο, φιλικό προς όλους, σύμφωνα με μαρτυρίες των γειτόνων του. Η μαζική δολοφονία στη Κάμπρια, θεωρείται καταλύτης για τη δια νόμου πλήρη απαγόρευση της οπλοκατοχής. Σημειώνουμε ότι μετά την τραγωδία του Νταμπλέιν, οι χορηγήσεις αδειών οπλοκατοχής στη Βρετανία είχαν δραστικά περιοριστεί.

 

ΠΗΓΗ:Deutsche Welle