Βουλφ ο εκλεκτός του συνασπισμού για την προεδρία

 

Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας Κρίστιαν Βουλφ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας. Έλαβε σήμερα το χρίσμα και από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Bερολίνο.

 

Το χρίσμα στον Κρίστιαν Βουλφ ανακοινώθηκε σήμερα από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (CDU), τον Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και τον Γκίντο Βεστερβέλε (FDP). Η εκλογή του Βουλφ στις 30 Ιουνίου θεωρείται βέβαιη, καθώς τα τρία κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα. Ο Κρίστιαν Βουλφ διασφάλισε τη συναίνεση του κυβερνητικού συνασπισμού σε αντίθεση με την αρχική προτίμηση της καγκελαρίου προς την υπ. Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Βουλφ είναι νομικός, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας από το 2003 και θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Γιόαχιμ  Γκάουκ

Γιόαχιμ Γκάουκ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο επέκριναν την καγκελάριο ότι δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία, ώστε μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου Κέλερ να προωθήσει στην προεδρία της δημοκρατίας ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης θα ορίσουν δικό τους κοινό προεδρικό υποψήφιο, όπως όλα δείχνουν τον πρώην ομοσπονδιακό εντεταλμένο για τα αρχεία των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών, της Στάζι Γιόαχιμ Γκάουκ.

ΠΗΓΗ:Deutsche Welle