Γερμανία: Η υπουργός Εργασίας το φαβορί για την προεδρία

Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον Χορστ Κέλερ στη θέση του προέδρου, κάτι που θα επέτρεπε στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της και να αναζωογονήσει το κόμμα της.

 

Πηγές από τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό δήλωσαν πως η 51χρονη φον ντερ Λέγεν, η οποία θα γίνει, αν εκλεγεί, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, είναι η υποψήφια που προτιμά η Μέρκελ για τη διαδοχή του Κέλερ, ο οποίος αιφνιδίασε με την παραίτησή του τη Δευτέρα.

 

Σύμφωνα με αρκετές μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, η φον ντερ Λέγεν, μητέρα επτά παιδιών και μία από τις δημοφιλέστερες υπουργούς της Μέρκελ, έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές που θα γίνουν στις 30 Ιουνίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

 

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ είναι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 67 χρόνων, και ο Νόρμπερτ Λάμερτ, 61 χρόνων, πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.