Σοκολάτα και κατάθλιψη…

 


Οι πάσχοντες από κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη, ανακοίνωσαν  αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα καταθλιπτικά άτομα κατανάλωναν κατά μέσον όρο 8,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα, σε σύγκριση με 5,4 μερίδες που κατανάλωνε η άλλη ομάδα.

Και εκείνοι που έπασχαν από βαριάς μορφής κατάθλιψη κατανάλωναν 11,8 μερίδες το μήνα.

Ως μερίδα σοκολάτας θεωρείται μία μικρή μπάρα ή αλλιώς 28 γραμμάρια.

“Η κακή διάθεση σχετιζόταν σημαντικά με την υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας”, έγραψαν η δρ Νάταλι Ρόουζ και οι συνεργάτες της, των πανεπιστημίων Ντέιβις και Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

Πολλοί θεωρούν ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, αλλά λίγες μελέτες έχουν ουσιαστικά επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στο γλύκισμα και τη διάθεση.

Και οι περισσότερες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε δείγμα γυναικών.

Η Ρόουζ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη σοκολάτα και τη διάθεση σε δείγμα 931 γυναικών και ανδρών που δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά.

Όσοι μετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν πόση σοκολάτα κατανάλωναν και οι περισσότεροι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με λεπτομέρειες για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η διάθεσή τους, στη συνέχεια, αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μία κλίμακα για την κατάθλιψη.

Και σε αντίθεση με άλλες μελέτες που έγιναν σε δείγμα μόνο γυναικών, διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στη διάθεση και την κατανάλωση σοκολάτας και στους άνδρες.

Αυτό που η έρευνα δεν απάντησε είναι το γιατί οι πάσχοντες από κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα.

Θα μπορούσε να είναι επειδή η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα, κάτι που θα επιβεβαίωνε άλλες μελέτες σε ποντίκια που έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

‘Η θα μπορούσε να είναι ότι η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα για κάποιον άλλο λόγο χωρίς δηλαδή να έχει κάποια ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

Όπως είπαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να είναι ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας, στην ουσία προκαλεί κατάθλιψη -π μία άλλη πιθανή εξήγηση για το πόρισμα της μελέτης τους.

Ενδέχεται να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως στην παρουσία αντιοξειδωτικών. Ίσως το αίσθημα αυτό να είναι παροδικό, όπως η προσωρινή ευφορία από την κατανάλωση αλκοόλ που στη συνέχεια “ρίχνει” ακόμα περισσότερο τη διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση σοκολάτας είναι αιτία ή προσωρινή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ)