Αποφασισμένη να δείξει τα «δόντια» της μέχρι το τέλος φαίνεται πως είναι η Γερμανία και η καγκελάριός της κυρία Άνγκελα Μέρκελ, σε ότι αφορά στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι η επιτυχημένη έκβαση της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων της Ελλάδας, δείχνει πως δεν χρειάζεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης άμεσα.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας εκδήλωσαν την «ανακούφισή» τους, μετά τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές (άντλησε 1,56 δις. ευρώ με υψηλό επιτόκιο). Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές, δίνουν «τροφή» στις αγορές και τους αναλυτές για να θεωρήσουν ακόμα και ανεφάρμοστο το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και να συνεχίσουν να «τζογάρουν» με τα ελληνικά ομόλογα διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα spreads.
Μάλιστα, χθες, το spread των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε (έφτασε μέχρι και τις 376 μονάδες βάσης) σε σχέση με προχθές (είχε κλείσε στις 346 μονάδες), παρά το γεγονός ότι η χώρα απέδειξε πως μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Στο οικονομικό επιτελείο γνώριζαν από την αρχή ότι η αποκλιμάκωση των spreads που θα οδηγήσει και στον πολυπόθητο «απρόσκοπτο δανεισμό από τις αγορές», θα είναι μία μακρά διαδικασία. Το Δημόσιο χρειάζεται για το υπόλοιπο του 2010, κεφάλαια ύψους 30 δις. ευρώ.
Από αυτά, τον Μάιο πρέπει να αντλήσει 11,6 δις. ευρώ, όμως στο υπουργείο θεωρούν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να τα δανειστούν όταν οι συνθήκες θα είναι οι καλύτερες, με δεδομένο ότι οι ανάγκες του Απριλίου (12,3 δις. ευρώ) έχουν ήδη καλυφθεί.
Η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών, που θα γίνει στις 20 Απριλίου, θα αποδείξει αν το κόστος δανεισμού αποκλιμακώνεται ή όχι. Το ενδεχόμενο έως τότε να έχει προχωρήσει σε νέο δανεισμό το Δημόσιο, φαντάζει μακρινό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανία και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου θα βρίσκονται στις ΗΠΑ προετοιμάζοντας το έδαφος για την έκδοση ομολόγων σε δολάριο, ενώ θα έχουν συναντήσεις και με τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Δεν αποκλείεται λοιπόν, η επόμενη κίνηση στο πρόγραμμα δανεισμού να έρθει τον Μάιο, αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου. Βέβαια, η κατάσταση στις αγορές είναι τόσο ρευστή το τελευταίο διάστημα, που αναλυτές σημειώνουν ότι όλα είναι πιθανά. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο δανεισμός της χώρας έχει μετατραπεί πλέον σε ένα πολιτικό ζήτημα, από τεχνικό που ήταν μέχρι και πέρυσι.