Τιμήθηκε η τελευταία επιζώσα του ναζιστικού στρατοπέδου στο Σόμπιμπορ

 

 

Η τελευταία επιζώσα του ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης στο Σόμπιμπορ (Πολωνία), η Ολλανδή Σέλμα Ενγκελ Βίινμπεργκ, 87 ετών σήμερα, τιμήθηκε από το ολλανδικό κράτος με το παράσημο “Οράγγη-Νασάου”, που της επέδωσε ο υπουργός της Υγείας Αμπ Κλινκ.

 

Η τελετή αυτή διοργανώθηκε ταυτόχρονα με την 65η επέτειο της απελευθέρωσης από τους Συμμάχους του ναζιστικού στρατόπεδου στο Βέστερμπορκ στη βορειοανατολική Ολλανδία, από το οποίο η τιμηθείσα ταξίδεψε με σιδηρόδρομο προς το κολαστήριο στο Σόμπιμπορ την 6η Απριλίου του 1943…

“Στο Σόμπιμπορ εγκλείστηκαν συνολικά 34 χιλιάδες Ολλανδοεβραίοι” και πολλοί πέθαναν εκεί, θύμισε ο κ. Κλινκ.

“Με την παρασημοφόρησή σας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως αναγνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, ότι μεταπολεμικά δεν συμπεριφερθήκαμε καλά σε πάρα πολλούς εκτοπισμένους στα ναζιστικά στρατόπεδα, όπως εσείς κυρία Βίινμπεργκ”, πρόσθεσε.

Πράγματι, γυρίζοντας στην πατρίδα της η τιμηθείσα κινδύνεψε να απελαθεί “επειδή είχε παντρευτεί έναν Πολωνό”, μία “πράξη αδιανόητη (η απέλαση)”, όπως επισήμανε σήμερα ο ίδιος.

Η τιμηθείσα προτίμησε να εγκατασταθεί, τότε, στις ΗΠΑ, απ’ όπου “γύρισε να πεθάνει στην πατρίδα της”, όπως εκμυστηρεύτηκε από την πλευρά της η κ. Βίινμπεργκ.

Ως και 140 χιλιάδες Ολλανδοεβραίοι εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα των Ναζί στο Σόμπιμπορ, στο Αουσβιτς-Μπιρκενάου, στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, στο Τερέζιενσταντ, αλλά μόνον πέντε χιλιάδες επέζησαν στην Απελευθέρωση…