Εκτυπωτική συσκευή τυπώνει νέα κύτταρα δέρματος σε εγκαύματα

 

Εμπνεόμενοι από έναν κοινό εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης (inkjet), αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μια καινοτομική συσκευή που μπορεί να «ψεκάσει» υγιή δερματικά κύτταρα απευθείας πάνω σε εγκαύματα, προσφέροντας έτσι μια ταχεία εναλλακτική μέθοδο προστασίας και θεραπείας του ασθενούς, σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο μεταμόσχευσης υγιούς επιδερμίδας πάνω στα καμένα σημεία.

 

Η συσκευή, που έχει προς το παρόν δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, μπορεί να στερεωθεί σε έναν ειδικό σκελετό, ώστε να μεταφερθεί πάνω από το κρεβάτι του ασθενούς στο νοσοκομείο, διευκολύνοντας την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Ένα λέιζερ «διαβάζει» τις ακριβείς διαστάσεις και το σχήμα της πληγής του εγκαύματος, έτσι ώστε να μπορεί να «εκτυπωθεί» ένα αντίστοιχο προστατευτικό στρώμα νέων δερματικών κυττάρων.

 

Η νέα τεχνική -που εντάσσεται στο ανερχόμενο πεδίο της βιο-εκτυπωτικής (bioprinting)- αποτελεί εφεύρεση ερευνητών του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή αναγεννητικής ιατρικής, Τζορτζ Κράιστ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, ουσιαστικά είναι σε θέση να «τυπώνουν» νέο δέρμα άμεσα πάνω στην πληγή. Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι με τη νέα μέθοδο κατέστη εφικτό να κλείσει τελείως ένα έγκαυμα μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε γουρούνια, των οποίων το δέρμα μοιάζει περισσότερο με αυτό των ανθρώπων.

 

Η συσκευή θα μπορούσε μελλοντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός από εγκαύματα, να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα τραύματα. Οι ερευνητές επίσης θα ζητήσουν άδεια από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές (FDA) για να δοκιμάσουν τη συσκευή και στους ανθρώπους. Ήδη συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 

Τα θύματα που έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα σε όλο το σώμα τους, συνήθως πεθαίνουν από μόλυνση μέσα σε δύο εβδομάδες, εκτός και λάβουν μεταμοσχεύσεις επιδερμίδας, που όμως αφήνουν συχνά σοβαρά σημάδια στο σώμα. Αντίθετα, τα δερματικά κύτταρα που «ψεκάζονται» από τη νέα συσκευή, ενσωματώνονται ομαλά από μόνα τους με το υπόλοιπο δέρμα του ασθενούς.