Μόλυνε έγκυες με τον ιό της ηπατίτιδας C


Φόβοι για μόλυνση τουλάχιστον δώδεκα γυναικών, οι περισσότερες έγκυες, οι οποίες είχαν επισκεφθεί κλινική αμβλώσεων της Μελβούρνης, από τον ιό της ηπατίτιδας C, από την οποία είχε προσβληθεί ένας γιατρός, που ανακρίνεται από την αστυνομία της Βικτώριας.

Οι αρχές επικοινωνούν με όλες τις γυναίκες που νοσηλεύτηκαν στη συγκεκριμένη κλινική από τον Ιούνιο του 2008 έως το Δεκέμβριο του 2009 για να τις ενημερώσουν πως μπορεί να έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα.

Προς το παρόν, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του, ο Ιατρικός Σύνδεσμος, εντούτοις, του απαγόρευσε να ασκεί τα ιατρικά του καθήκοντα, εφόσον συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας.

Οι αρμόδιες αρχές μάλλον αποκλείουν να μεταδόθηκε ο ιός από “ατύχημα”.

Αν διαπιστωθεί πως ο γιατρός σκόπιμα μόλυνε τα θύματά του, τότε απειλείται με φυλάκιση έως και 20 χρόνια.

Ο ίδιος γιατρός εργαζόταν και σε δυο άλλες κλινικές αλλά και σε δημόσια κέντρα υγείας όπου, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα ηπατίτιδας.

Οι ιατρικές Αρχές, θορυβήθηκαν όταν ανακάλυψαν ότι είχε μολυνθεί από τον ιό ηπατίτιδα C, μια ομάδα εγκύων.

Εξετάσεις που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν ότι ο ιός από τον οποίον προσβλήθηκαν ταίριαζε απόλυτα με το DNA του γιατρού ο οποίος τις παρακολουθούσε.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο μεταδόθηκε η μόλυνση, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ο συνήθης όμως τρόπος μετάδοσης είναι από μολυσμένες σύριγγες αλλά οι αρχές αποκλείουν το “ατύχημα”.

Να σημειωθεί ότι όλες οι περιπτώσεις της ηπατίτιδας C θα πρέπει να καταγράφονται, εξαιτίας της επικινδυνότητας εξάπλωσης της νόσου.

Πάνω από το 50% των ασθενών που έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα C, είναι φορείς του ιού και έξι μήνες αργότερα.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ασθένεια θεωρείται χρόνια. Επτά από τους 10 ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια ηπατίτιδα C, προσβάλλονται και από χρόνια πάθηση του ύπατος.

Πέντε τοις εκατό από αυτούς χάνουν τη ζωή τους.

 

ΦΩΤΟ: by Hepatitis Virales Fundación HCV Sin Fronteras