Επίσκεψη Ερντογάν τον Μάιο στην Αθήνα

Ρετσιπ Ταγιπ Ερνογαν

Την  επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα επιβεβαίωσαν από την Άγκυρα μετά την συνάντησή τους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κάνοντας έναν απολογισμό των θεμάτων που συζήτησαν, τα σημαντικότερα που συμφωνήθηκαν είναι: η σύσταση Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με την συμμετοχή  δέκα ελλήνων και δέκα τούρκων υπουργών,  πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο στρατιωτικό τομέα και κατ’ αρχήν συμφωνία για μείωση των εξοπλισμών.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας. Η θέση της Ελλάδας και η υποστήριξής της είναι γνωστή και ότι οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον και πρέπει να τους αφήσουμε να διαπραγματευθούν ελεύθερα.

Σήμερα,  στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού συναντάται με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια πηγαίνει την Δευτέρα στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας εθνικής σημασίας, όπως την χαρακτηρίζουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στη Κύπρο στηρίζοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος το συγκάλεσε εκτάκτως τόσο για να συζητηθεί  η πρόταση για μια προσπάθεια  να οργανωθεί μια  διεθνής διάσκεψη για το κυπριακό, αλλά και  για να καθοριστεί  μια στάση μετά τις εκλογές της 18ης Απριλίου, όπου ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ  μπορεί να χάσει τις εκλογές  από τον εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου, οπότε και  οι μέχρι σήμερα  ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις  των δύο κοινοτήτων θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση, το Κυπριακό θα συζητηθεί οπωσδήποτε  σε ένα μήνα από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Ταγίπ Ερντογάν στην  Αθήνα.

voanews