Η “φωνή της αγοράς” εκφράστηκε σήμερα από τον επίτιμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιιώτη Γεννηματά ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από προσωπικότητες, αλλά χωρίς της συμμετοχή της Ν.Δ.
Mιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, επέκρινε την κυβέρνηση για λάθη και καθυστερήσεις στους χειρισμούς της, ενώ απέκλεισε τη ΝΔ από την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει περάσει από το καθαρτήριο που τη νομιμοποιεί να συμμετάσχει εκ νέου σε ευθύνες.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεννηματάς επισήμανε πως οι πρώτοι τρεις μήνες ήταν οι πιο κρίσιμοι, τονίζοντας πως το κυβερνών κόμμα έπρεπε να βγει με ένα πακέτο και να προκαταλάβει τις αγορές: «Στην ουσία είναι σα να μην έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές αφού δεν πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα και χάσαμε πολύτιμη αξιοπιστία και κυρίως στην προσπάθειά της κυβέρνησης να διεθνοποιήσει ένα ζήτημα που ήταν καθαρά εσωτερικό».
Σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμα ένα χαρτί να παιχτεί με τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και διευρυμένης βάσης, «η οποία θα περάσει το μήνυμα ότι σοβαρευτήκαμε, ότι ανέλαβαν αξιόπιστοι φορείς της κοινωνίας που θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν αυτό το πακέτο μέτρων που έχει ανακοινωθεί και είναι τα μέτρα που επιβάλλονται».
Ο κ. Γεννηματάς μίλησε για κυβέρνηση προσωπικοτήτων, αναφέροντας ενδεικτικά μόνο το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης, απέκλεισε από το σχήμα της ΝΔ: «Το πολιτικό σύστημα είναι σε κρίση, που δε μπορεί να τη διαχειριστεί. Έχει φθαρεί και δεν έχει δυνατότητες να διαχειριστεί τέτοια προβλήματα. Η ΝΔ δεν έχει αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Δεν έχει περάσει από το καθαρτήριο που τη νομιμοποιεί να συμμετάσχει εκ νέου σε ευθύνες».
Καταλήγοντας, έγινε πιο αιχμηρός σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Αυτή η κυβέρνηση νόμισε ότι πήγαινε σχολική εκδρομή, τώρα τελευταία κατάλαβε την κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Ούτε με πρωθυπουργικό τουρισμό αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, ούτε με σκιαμαχίες. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος». Πάντως, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουν εξαγγελθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που επιβάλλονται «και μένει να δούμε ποιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες να τα υλοποιήσουν».
defencenet.gr