Για “πικρή νίκη” της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι κατόρθωσε μεν να επιβάλει τους όρους της στην υιοθέτηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, με τον κίνδυνο όμως “να προδώσει την ευρωπαϊκή ιδέα” και να αλλοιώσει την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό.
“Πικρή νίκη” είναι ο τίτλος της Handelsblatt και “Γερμανική διαταγή” της Financial Times Deutschland. Οι δύο μεγάλες οικονομικές εφημερίδες συγκρίνουν τη γερμανίδα καγκελάριο με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, που έμεινε στην ιστορία ως “Σιδηρά Κυρία”.
“Η σιδηρά καγκελάριος κατήγαγε ίσως μια νίκη, αλλά για να το επιτύχει υπήρξε μεγάλη ρήξη”, γράφει Handelsblatt , κάνοντας την εκτίμηση ότι “μετά τη μάχη για την Ελλάδα, δεν υπάρχει πλέον στην πράξη ελπίδα για την εξεύρεση νέας συναίνεσης” στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
“Ο συμβιβασμός βγάζει προς το παρόν τον έλληνα ασθενή από την μονάδα ανανήψεως. Αλλά αμέσως και αναπόδραστα ένας άλλος εισέρχεται στην ανάνηψη: η νομισματική ένωση αυτή καθ’ αυτή”, γράφουν οι Financial Times Deutschland .
“Η Αγγελα Μέρκελ θριαμβεύει, η ευρωομάδα υιοθέτησε σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα με τους δικούς της όρους. Αλλά το τίμημα είναι υψηλό: ‘Η Μις Ευρώπη έγινε για τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ‘Κυρία Οχι” και αυτό “κινδυνεύει να αλλοιώσει συνολικά την εικόνα” της Γερμανίας στην Ευρώπη, γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.
Η κ. Μέρκελ, η οποία κατά το παρελθόν εμφανιζόταν έτοιμη για συμβιβασμό, αυτή τη φορά οχυρώθηκε στη θέση της, παρουσιάζοντας έτσι ένα “νέο πρόσωπο” στους εταίρους της στις Βρυξέλλες, γράφει το περιοδικό.
Απευθυνόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συγχρηματοδότηση μαζί με την ευρωζώνη ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, η καγκελάριος “προδίδει την ευρωπαϊκή ιδέα” και δίνει “μια θλιβερή εικόνα” της χώρας της”, γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau.
“Το γερμανικό βαρίδι” είναι ο τίτλος της γαλλικής Liberation, η οποία στιγματίζει το γεγονός ότι “αντί να εκφράσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, το Βερολίνο θέλει να επιβάλει στις χώρες μέλη μια συμφωνία που περνά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.
Επιβάλλοντας στους εταίρους της την προσφυγή στο ΔΝΤ για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανία εξασφάλισε ένα σχέδιο ελάχιστης βοήθειας.
Για “επώδυνο τοκετό” κάνει λόγο η εφημερίδα Le Figaro, η οποία εστιάζει στο γεγονός ότι η γερμανική επιμονή ανάγκασε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν “μια σημαντική εμπλοκή” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο “ευρωπαϊκό μαντρί”.
“Ο γαλλο-γερμανικός συμβιβασμός, ο οποίος επεβλήθη υπό επείγουσες συνθήκες, δεν διέλυσε τις διαφωνίες. Το Βερολίνο, με συγκαλυμμένο τρόπο, ανησυχεί για την γαλλική τάση προς μια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στην κατανάλωση και τις δημόσιες επενδύσεις.
Αντίθετα, το Παρίσι επέκρινε ανοικτά, μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ, ένα γερμανικό μοντέλο που βασίζεται στην αποταμίευση και τις εξαγωγές και το οποίο τροφοδότησε τα ελλείμματα των γειτονικών της χωρών”, γράφει η Le Figaro.
“…Η Αγγελα Μέρκελ επέβαλε τη θέλησή της στην ΕΕ. Εκ προοιμίου απομονωμένη στην τήρηση της ορθοδοξίας, η Γερμανία έδειξε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτήν στο πλαίσιο μιας Ευρώπης σε κρίση. Ακαμπτη, η καγκελάριος επέβαλε τις επιλογές της.
Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όλοι θα προτιμούσαν μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση. Ολοι έβλεπαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Αλλά χθες το βράδυ, η απειλή μιας κατάρρευσης του ευρώ δεν τους άφησε περιθώρια επιλογής”, σχολιάζει η εφημερίδα.
Για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάνει λόγο η εφημερίδα le Monde. Υπό τον τίτλο “Μεγάλος Κακός Λύκος”, η εφημερίδα σημειώνει ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση , η προσφυγή στο ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ατιμωτική. “Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, αποτελεί, ωστόσο, μια ανακούφιση, όχι μόνο οικονομική , αλλά επίσης ψυχολογική.
Η ΕΕ δεν είναι συνηθισμένη να αντιμετωπίζει την αντιδημοτικότητα των θεραπειών-σοκ και θα μπορούσε να υποχωρήσει στις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας. Το Ταμείο αντίθετα δεν έχει το φόβο να διακυβεύσει τη φήμη του ‘μεγάλου κακού λύκου’ , για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει θυσίες στον πληθυσμό”.
πηγη:ikypros