Δρούτσας: Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο πολυτιμότερος συμπαραστάτης των Σκοπίων

 

Αύριο Πέμπτη, εκτός από το κρίσιμο για την Ελλάδα  Συμβούλιο Κορυφής, στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικολά Γκρουέφσκι.

«Η Αθήνα αναζητά για το ζήτημα των Σκοπίων ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δεν θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται».  Την τοποθέτηση αυτή έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο της International Herald Tribune με θέμα «Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι».

Στέλνοντας μήνυμα για μια ακόμη φορά προς την άλλη πλευρά και εν όψει της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «η Ελλάδα θέλει  και μπορεί να γίνει ο πολυτιμότερος συμπαραστάτης της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας και ότι μια κοινώς αποδεκτή λύση θα είχε σαν επακόλουθο το άνοιγμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.  Η πρωτοβουλία μας για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ειλικρινής και δεν πρέπει να αμφισβητείται» συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μια εβδομάδα σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας αναφερόταν ότι «πρόθεση των ΗΠΑ, εφ όσον υπάρξει θετική ανταπόκριση της Αθήνας, είναι να αποκαλούν την ΦΥΡΟΜ σαν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναγνωρίζοντας ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρξει λύση του προβλήματος της ονομασίας».

Τέλος, η 9η Ιουνίου και η 27η Οκτωβρίου ορίσθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σαν ημερομηνίες για τις καταθέσεις των εγγράφων της σκοπιανής και της ελληνικής απάντησης αντίστοιχα σχετικά με την προσφυγή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας  κατά της Ελλάδας για την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.